Helyi közélet

2011.07.12. 13:34

A hőségben jól jöhet a légkondi

Nyíregyháza - Megkönnyebbülés a forró utcáról egy hűvös szobába csöppenni.

Nyíregyháza - Megkönnyebbülés a forró utcáról egy hűvös szobába csöppenni.

Ezeken a forró napokon üdítő érzés lehet a légkondícionált szobában történő munkavégzés vagy pihenés. Bizonyára megnő azoknak a száma, akik klíma beszerzésére adják a fejüket, vagy csak gondolatként merül fel bennük az, hogy milyen jó is lenne egy hűvösebb szobában „átvészelni” ezt a kibírhatatlan hőséget. Néhány dolgot azért nem árt figyelembe venni a légkondi beszerelésekor, kiválasztásakor.

Északi oldalra szereltessük

Néhány praktikus jótanácsot árult el lapunknak Balogh Zoltán klímaberendezés-szerelő szakember a légkondícionáló helyes el- illetve behelyezésével kapcsolatosan:

– Törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint az északi oldalra szereltessük fel a split klímák esetében a kültéri egységet, hogy a délutáni erős napsugarak ne érjék a berendezést. A karbantartásra ne sajnáljuk a pénzt, évente végeztessük el egy szakemberrel, hiszen a csepptálcában felgyülemlett pangó víz különböző baktériumok elburjánzását is okozhatja. Érdemes ezt a nyári szezon előtt beiktatni, hiszen ezekben a meleg napokban már nagyon sok helyre hívnak bennünket. Annak, aki megteheti, azt javaslom, hogy a téli hónapokban szereltesse be a klímaberendezést, ilyenkor kedvező beszerelési akciókat is ki lehet fogni- mondta a szakember.

A nyári hónapokban taxizni vágyók biztosan örülnek annak, ha egy klímás autóban ülve juthatnak el az úticéljukig:

–Nagyon sok utas már úgy hívja fel a központunkat, hogy olyan menjen érte, ami klímával van felszerelve. Az én autómban van, és ennek nagyon örülnek is az utasaim. Persze megkérdezem tőlük, hogy zavarja-e őket, és ha igen, akkor természetesen kikapcsolom. Viszonylag gyorsan lehűti a kocsit, indulás után pár perc múlva már el is érhető a kívánt hőmérséklet- mondta el lapunk érdeklődésére Herczku Attila, az egyik nyíregyházi taxitársaság sofőrje.

Joggal gondolhatjuk azt, hogy ebben a tikkasztó hőségben nagyobb keletje van a klímáknak. Erre az észszerű felvetésre Víg László, az egyik nyíregyházi nagykereskedelmi áruházlánc szekembere adta meg a választ:

– Az elmúlt napok egyenletesen magas hőmérsékletének köszönhetően minimális növekedést könyvelhettünk el a klímaberendezések értékesítésének terén. Népszerűbb az úgynevezett split klíma, ami kültéri és beltéri berendezést is magában foglal. Azt tudni kell, hogy ezeknek a beszerelése harminc-negyvenezer forintba kerül, azaz költségesebb, mint a mobil klíma esetében. Ez utóbbit inkább nyaralóba, vagy tetőtéri helyiségbe szokták megvásárolni. A vevők lényeges szempontnak tartják a termék energiaosztályba való besorolását. Az „A” értelemszerűen a legjobb kategória, így a legdrágább is. Ha már az árnál tartunk, ez kimondottan márkafüggő. Egy jó minőségű klíma belekerülhet akár százhúszezer forintba is, egy középkategóriás légkondi kb. ötven-hatvanezer forintba kerül nálunk- közölte az áruházlánc elektro osztályának szakembere.

Tarnavölgyi Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában