Helyi közélet

2011.07.25. 16:57

Ideális környezetben a horgászok

Kisvárda - A tőzegkitermelés utáni bányatavakat 1973-tól gondozza a Dolgozók Sporthorgász Egyesülete Kisvárdán. A tavakban, a Magyarországon honos halfajok megtalálhatók.<strong>

Kisvárda - A tőzegkitermelés utáni bányatavakat 1973-tól gondozza a Dolgozók Sporthorgász Egyesülete Kisvárdán. A tavakban, a Magyarországon honos halfajok megtalálhatók.

A tó történelme során szelektív lehalászás nem történt. Tavak partjain elhelyezett információs táblákon tájékozódhatnak a pecások, a több mint félszáz hektáros vízfelület, helyi horgászrendjéről. Ezen belül négy tavat különböztetnek meg. Ebből legnagyobb az úgynevezett Nagy–lapos, mellette helyezkedik el a Bulgár és a kettő ölelésében található a Háromszög. Ezek a tavak a 4.sz főút és a Darusziget közötti területen találhatók. Egy kicsit távolabb, szintén a 4.sz. főút mentén, a kisvárdai vár szomszédságában van a Pontyostó.

Folyamatos vízcsere

A kisvárdai tavakat alternatív kutak látják el friss vízzel, a lefolyókon keresztül pedig leeresztik a vizet, így folyamatosan cserélni tudják a tavak vizeit. A Pontyos és a Nádas tavakat csak egy gát választja el egymástól, jellegükben mégis más és más vizek. Jellemző halak: ponty, amur, csuka, harcsa, compó, süllő, kárász és keszegfélék. A pontyot rendszeresen telepítik, de előfordulnak szép harcsák is. A tavak gondozása is megoldott. A horgászok rendszeresen tisztítják horgászhelyeiket. Így teremtik meg az ideális környezetet hogy az itt eltöltött idő valódi kikapcsolódást jelentsen a sporthorgászok számára.

A fák, a természet virágainak színpompás változatai, a ligetes területek csendjét megtöri, az itt előforduló és élő madárvilág trillázó hangzenéje. Így minden együtt, mely a helybéli és környékbeli pecások paradicsoma, hozzájárul a szabadidő hasznos és kulturált körülmények közötti eltöltéséhez.

-Vincze Péter-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában