Helyi közélet

2011.07.12. 15:47

Kazettás mennyezetű templomok László Bélával

Szerdán délután negyed öttől kezdődik a Duna TV-n a Virág virágossága – Kazettás mennyezetű templomok a Tiszaháton című ismeretterjesztő filmsorozat második epizódja.

Szerdán délután negyed öttől kezdődik a Duna TV-n a Virág virágossága – Kazettás mennyezetű templomok a Tiszaháton című ismeretterjesztő filmsorozat második epizódja. „Ha van olyan fejezete a magyar művészettörténetnek, amely az egyetemes emberi művelődés szemszögéből vizsgálva minden kétséget kizáróan egyedülálló jelentőségű, akkor a festett kazettás mennyezetek emlékcsoportja bízvást ilyennek mondható” – így vall a több száz éves református örökségről Pap Gábor. A művészettörténész majd négy évtizede kutatja a kazettákba zárt ősi tudás üzenetét. Pap Gábor a Tiszahát hat templomának (Técső, Csetfalva, Tákos, Csenger, Csengersima, Gyügye) örökségét mutatja be a filmben. Az alkotás zenei szerkesztése is figyelemre méltó, hiszen a kazetták ábrázolásai inspirálták Pikó Sándort zeneszerzésre, így a dallamok mentén kelnek életre a képírás ősi jelei. Nem csak a téma megyei kötődésű, László Béla operatőr is ezer szállal kötődik Szatmárhoz. A filmsorozat harmadik része július 20-án, 16.15-től kezdődnek ugyancsak a Duna TV-n.

Ladányi Tóth Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában