Helyi közélet

2011.08.30. 14:51

Antenna kálvária, második felvonás

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Nyíregyházán az egyik társasház tetejére egy mobil-átjátszó antennát szerelt az egyik szolgáltató, ez azonban nem mindenkinek tetszik. 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Nyíregyházán az egyik társasház tetejére egy mobil-átjátszó antennát szerelt az egyik szolgáltató, ez azonban nem mindenkinek tetszik. Olvasónk kérdései így hangoztak: „A kérdéseim a következők: Milyen antenna lehet ez? (ránézésre egy mobilszolgáltatóé) Lehetnek-e káros hatásai? (tudom, ha a tulajdonosát kérdezzük, akkor semmi, de ő persze nem itt lakik) Nem-e kellett volna engedélyt kérni az antennától 30-40m-re lakó 65 család*5 társasháztól a telepítéshez? (tőlünk nem kértek) Ezentúl az ablakomból kénytelen vagyok egy ipari berendezést bámulni? Ki kártalanít esetlegesen az ingatlan értékcsökkenése miatt?” Egy kifejezetten ilyen esetekre specializálódott iroda szerint Olvasónk kérdéseire vannak egyértelmű válaszok.

Mint ahogy arról Dr. Kecskés Ákos, az iroda munkatársa beszámolt: – Az Olvasó kérdései országszerte sok emberben megfogalmazódnak és bizony számos esetben döntött már a Legfelsőbb Bíróság úgy, jár kártérítés az ingatlan értékcsökkenése miatt – mondja.

A mobilszolgáltatóé a felelősség

- Fontos azonban leszögezni, hogy ilyen esetekben nem a szóban forgó ingatlan (ahová az antenna fel lett szerelve) tulajdonosait, vagy lakóközösségét terheli a felelősségre vonás, hanem a mobilszolgáltatót. Minden eset egyedi, így minden alkalommal szükséges egy független, igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő véleménye, aki megállapíthatja, mekkora értékcsökkenés adódik az antenna látványa miatt – ecseteli a szakértő.

Nem kell hozzá külön építési engedély

Sőt, Olvasónk által felvetett engedélykéréssel kapcsolatban is válaszol: – Mivel az antenna mérete nem haladja meg a négy métert, így annak felhúzása külön építési engedélyhez nem kötelezhető, ergo elegendő annak az ingatlannak a tulajdonosa/i beleegyezését kérni, ahová az antenna épül. A mobilok és átjátszóantennák egészségügyi hatásai egyelőre nem teljesen tisztázottak, az egyik hazai mobilszolgáltató felmérése szerint például az emberek 53%-a nem fél a sugárzástól, nem tartja károsnak. Zárójelben jegyzem meg, pár hónapja a WHO hivatalos közleményében jelentette be, a mobiltelefonok rákkeltő hatásúak.

 – Mindezek mellett azonban nem szabad elfelejteni, a szóban forgó esetben az antenna látványa okozhat a panaszos ingatlanában értékcsökkenést. Ha tehát komolyan szeretne a mobilszolgáltatótól kártérítést kérni, kérje ki egy igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő véleményét – zárja Dr. Kecskés Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában