Helyi közélet

2011.08.09. 18:47

Ratkó Józsefre emlékeztek Nagykállóban

Nagykálló - Babosi László könyvtárosnak, bibliográfusnak ítélték oda idén a Ratkó József-díjat; a rangos irodalmi elismerést a költő születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen adták át kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

Nagykálló - Babosi László könyvtárosnak, bibliográfusnak ítélték oda idén a Ratkó József-díjat; a rangos irodalmi elismerést a költő születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen adták át kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.A program a helyi temetőben kezdődött, ahol Ratkó József sírjánál Jánosi Zoltán esszéíró és irodalomtörténész, a Nyíregyházi Főiskola rektora emlékezett a Nagykállóhoz ezer szállal kötődő költőre.

A művelődési házban megtartott díjátadó ünnepségen Antall István, a Magyar Rádió irodalmi főszerkesztője, a Ratkó József-díjat alapító a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány kuratóriumának titkára beszédében "a világ közepének" nevezte Nagykállót, mivel számos néprajzkutató és irodalmár fontosnak tartotta, hogy meglátogassa az akkor a Nagybalkányi úton lakó és alkotó Ratkó Józsefet. Az elismeréssel kapcsolatban elmondta: a kuratórium döntése egyhangú volt, hiszen a történésznek tanult Babosi László könyvtárosként precíz és egyedülálló bibliográfiát készített a költő verseiből és drámáiból.

"A Ratkó-életmű felelősséggel él a nemzet iránt"

"A Ratkó-életmű a bartóki modellt képviseli, amely így felelősséggel él a nemzet iránt" - jelentette ki Antall István. A König Róbert grafikusművész által készített metszetet, valamint Kő Pál szobrászművész emlékérméjét Gulyás József, a megyei közgyűlés alelnöke adta át Babosi Lászlónak.

Az 1993-ban alapított díjat eddig többek között Balázs József író, Nagy Gáspár és Aczél Géza költő, valamint Jánosi Zoltán esszéíró kapta meg. Az elismeréssel olyan alkotókat kívánnak elismerni, akiknek életműve, esztétikai és erkölcsi értékrendje megkérdőjelezhetetlen, illetve sajátos kötődésük van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez.

A József Attila-díjas Ratkó József 1936. augusztus 9-én született Pesterzsébeten. Iskoláit a fővárosban végezte, majd lelencgyerekként vidékre került; dolgozott állami gazdaságban, borpincészetben, később pedig újságíróként és a nagykállói könyvtár igazgatójaként is tevékenykedett.

Verseit 1955-től közölték az országos folyóiratok, első kötete Félelem nélkül címmel jelent meg. Segítsd a királyt című verses drámáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház állította színpadra 1985-ben. A költő hosszú betegség után, 1989. szeptember 13-án hunyt el Nagykállóban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában