Helyi közélet

2011.08.01. 11:31

Ungarische Camping: Lassan hivatalosan is halottak

A kempingezés még mindig az egyik legolcsóbb nyaralási forma, ennek ellenére valahogy még sincs rá igény. Felmértük a megye kínálatát.

A kempingezés még mindig az egyik legolcsóbb nyaralási forma, ennek ellenére valahogy még sincs rá igény. Felmértük a megye kínálatát.A szúnyogos, nádas-zajos vízparti sátrazásnak megvan a maga romantikája, ráadásul jóval olcsóbb, mint egy hotel. De legyünk őszinték, a magyarok java része nyűgös és senki sem szereti a vérszívókat, sőt sátorban ázni sem túl kellemes. Igényeink vannak, pénzünk viszont továbbra sincs, így vagy nem nyaralunk, vagy megyünk a last miunte után, a kempingek java része mára már halott.

Jót tesz a határ közelsége

A nyírbátori Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő - Sárkány Apartman és Kempingben például tele vannak. - Szerencsére, annak ellenére, hogy a főszezon augusztusban véget ér, nekem szeptember közepéig nem fáj a fejem. 16 apartmanunk van, amik annyira pörögnek, hogy folyamatosan telt házzal dolgozunk. Természetesen vannak szép számmal sátrazók és lakókocsizók is, elég vegyes a társaság. Jót tesz a határ közelsége is, a vendégeim majdnem fele általában román, de akadnak szép számmal magyar és más külföldi országokból (Hollandia, Ausztria, Németország, Szlovákia stb.) érkezők is. A vendégek 80 százaléka család, 15 százaléka fiatal, baráti társaságok, a fennmaradó pár százalék pedig a nyugdíjas vendégkör – mondja Horváth Ágnes, a kemping vezetője.

Bezárhatnák a boltot

Tiszamogyoróson, a Főnix Campingben már közel sem ennyire rózsás a helyzet, az európai színvonalúra felújított kemping szinte a túlélésért küzd. Katkó Lászlóné, a kemping vezetője szerint: - Ha az apartmanok nem lennének, bezárhatnánk a boltot. Hiába népszerű nyaralási forma a kempingezés, még sincs rá igény. Az elmúlt húsz évben a sátrazók száma 10 százalék alá esett, ugyanis a vendégek ma már az olcsó, de uniós színvonalú szállást keresik. Gyakran sátorhely árban adjuk az apartmanokat. Rengeteg, pályázati pénzekből nyert iskolai kirándulócsoportot és kárpátaljai, felvidéki gyermektábort terveznek a kempingünkbe, gyakorlatilag ők tartanak el minket. 50 milliós svájci frank hitelt vettünk fel a felújításra, azt pedig törleszteni kell, nincs mese. Lakókocsit idén például hármat láttam mindössze, ők németek voltak - ecseteli a helyzetet.

Mehetne jobban is a szekér

Tuzséron, az Evezős Kemping tulaja, Oláh Tibor viszont annak ellenére, hogy mehetne jobban is a szekér, nem panaszkodik, igaz neki nem a moteles, hajókás kemping a fő bevételi forrása. - Az időjárás miatt nagyon kiszolgáltatottak vagyunk, visszaesőben van a forgalom. Hiába a legolcsóbb nyaralási forma, sokaknak még erre sincs pénze, pedig nagyon alacsony árakkal dolgozunk. Hál Istennek vannak külföldiek, például akik a kempingezés aranykorában, a kilencvenes évek közepe felé itt jártak, ma is megfordulnak nálunk. Az egyetemista korosztály nem igazán van jelen, középiskolások és családok veszik ki java részüket a nyaralás ezen formájából. Jó lenne, ha bővülne a fejlesztésre kiírt pályázati rendszer, az talán kiút lehetne - mondja.

A  Tisza kezdi elveszíteni a vonzerejét

Tivadaron, a Katica Kemping igazi Tisza parti, sátrazós kemping, náluk évek óta esik a forgalom. - Ez már a huszonkettedik szezonunk - meséli Tarcza Katalin, a kemping tulajdonosa. - Nagyon megcsappant a forgalom, szinte csak a vízitúrázók jönnek hozzánk. Függünk az időjárástól és a vízállástól, az utóbbi években egyik sem volt túl kedvező. 2001-ben az első nagy árvíz, utána a cián mérgezés, a Tisza valahogy kezdi elveszíteni a vonzerejét. Külföldiek nincsenek sokan, idén egy osztrák, egy német és egy holland csapatunk volt mindössze, már nem a vasfüggöny mögötti elképzelhetetlennek tűnő létforma vagyunk, mint a kilencvenes években - foglalja össze.

Megfigyelhető hanyatlás

Nagykállóban, a Téka Népművészeti Tábor vezetője, Borsiné Sveda Anita is osztja az elmúlt években megfigyelhető hanyatlásról szóló véleményeket. - Nagyjából egyharmadával vannak kevesebben, mint korábban, főként az anyagiaknak köszönhetően, de az időjárás sem volt túl kegyes hozzánk az elmúlt években. Szerencsére táboroztatunk, ami megkönnyíti valamelyest a helyzetet, de például a létező pályázatok legnagyobb elnyerhető összege is kevés lenne fejlesztésekre – vázolja.

Megújulás

A Tokaj Rakamazi Tisza-Kemping közel 400 millióból újul meg az idén, ők olyanra fejlesztik az üzletet, hogy megérje csinálni. A kempingeknek ugyanis – a tapasztalatok szerint – nem éri meg létezni, legalábbis nem úgy, mint húsz éve.

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában