Helyi közélet

2011.09.03. 20:40

A gyógynövények királynője: a sivatagi liliom

Újabban „elfelejtettem”, mi a nátha és a torokfájás, gyakorta kiújuló herpeszeimnek nyoma sincs, s a vérképem is rendeződött Nemcsak napjainkban, de hajdanán is több híres történelmi személyiség, orvosok és tudósok tapasztalatai és kísérletei alapján állíthatjuk: a sivatagi liliom, a gyógynövények királynője.

Újabban „elfelejtettem”, mi a nátha és a torokfájás, gyakorta kiújuló herpeszeimnek nyoma sincs, s a vérképem is rendeződött

Nemcsak napjainkban, de hajdanán is több híres történelmi személyiség, orvosok és tudósok tapasztalatai és kísérletei alapján állíthatjuk: a sivatagi liliom, a gyógynövények királynője.

Papp Erika

Az aloe vera, a sivatagi liliom csodálatos hatásáról magam is meggyőződtem. Néhány éve, egy házi fitnessgéppel túlerőltetve magamat, maradandó izomsérülést szenvedtem. Az egész testemre kiterjedő, iszonyatos fájdalmakat orvosaim a maguk módszereivel próbálták enyhíteni. A reumaellenes gyógyszerek valamint a fizioterápiás kezelések csak némileg enyhítették szenvedésemet. Ráadásul a gyógyszerek szedését súlyos mellékhatásuk miatt egy idő után megtiltották. Azelőtt nem bíztam a természet patikájában. Azonban miután esetemben az orvostudomány csődöt mondott, végső elkeseredésemben naponta elkezdtem egy-két evőkanállal bevenni az aloe vera gélből, melyről ismerőseim csodákat regéltek. Eleinte szomorúan vettem tudomásul, hogy fájdalmaim csöppet sem csillapodnak. Viszont három hét után kínjaim egy hajszállal gyengültek; ez így folytatódott napról napra. Fél év alatt 90 százalékos javulást értem el. Ez az eredmény ugyan ma 2 év elteltével nem javult tovább, de ha abbahagyom a szedést, állapotom újra romlani kezd. Ezenkívül más jótékony hatásait is tapasztaltam: újabban „elfelejtettem”, mi a nátha és a torokfájás, gyakorta kiújuló herpeszeimnek nyoma sincs, s a vérképem is rendeződött. Jelentősen csökkent a fáradékonyságom. Valószínű, hogy a megemelkedett vércukorszintem gyógyszeres beavatkozás nélküli normalizálásához a diéta mellett az aloe is hozzájárul. Az utóbbi időkben kétszer is kificamítottam a bokámat; a gyógyulás szokatlanul hamar, borogatás és kenőcsök nélkül következett be.Az aloe vera története az ősi Egyiptomba nyúlik vissza, ahol a halhatatlanság növényeként tisztelték a fáraók.

Nagy Sándor is szorgalmazta a termesztését, és a csatába sem indult nélküle; sőt seregét is ellátta vele. Pedanius Dioscorides görög orvos és filozófus is méltatta gyógyhatásait. Tankönyvét 1500 éven át használták a gyógyszerészek. Paracelsus 1529-ben írta meg fő művét az aloéről, melyet azóta többször is kiadtak. Az első gyógyszerészkönyvben 1872-ben jelent meg írás a történetéről. Napjainkig számos kiadvány látott napvilágot e gyógynövényről. Az Amerikai Egyesült Államokban aloe vera raktárakat létesítettek nukleáris katasztrófa esetére. A tüskés csodanövény diadalmenete az 1930-as években kezdődött, amikor a rákbetegek sugárkezelés által megégetett szöveteit a sivatagi liliom leveleivel kezelték amerikai orvosok. Óriási sikerrel. A növény egy kaktuszhoz hasonlít, ám a liliomfélék családjába sorolják. Húsos leveleiben vizet raktároz el és örökzöld. Szubtrópusi éghajlaton, homokos talajon nő. Napjainkban Dél-Amerikában, Mexikóban; Kaliforniában és Texasban ültetvényeken termesztik. Gondozása és feldolgozása nagy körültekintést igényel. Bill C. Coats texasi gyógyszerész 1953-ban kikísérletezte, hogyan tartósíthatók az aloe levelei. Eljárását szabadalmazták. A levelekből kinyert gélt hasznosítják a gyógyászatban; a kézzel történő leszedés után 6 órán belül fel kell dolgozni, másképp a hatóanyagok gyorsan eloxidálódnak. A levélburkot műtrágyaként alkalmazzák. Az aloe vera ipar képviselői a termelővel és feldolgozókkal karöltve, 1981-ben megalapították a Nemzetközi Aloe Tudományos Tanácsot. Manapság, midőn megszaporodtak a civilizációs betegségek, reneszánszát éli a sivatagi liliom, mely valóságos gyógyszertár. Gyógyhatásai egy tanulmány szerint a következők: sebek és égési sérülések gyógyítója, allergiacsökkentő, vírus, baktérium- és gombaölő, vérzéscsillapító, tágítja a véredényeket, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint. Hashajtó, béltisztító, méregtelenítő. Hidratálja a bőrt és hámsejteket képez. Javítja a szívműködést, csillapítja a köhögést, a viszketést. Szabályozza a vércukorszintet. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a fájdalmakat. Segít a reumatikus panaszok enyhítésében. Javítja a látást, gyulladásgátló.

A biológiai alkotóelemek bőséges tárháza miatt az aloe veránál egyetlen gyógynövény sem nyújt többet: a tudósok nagyjából 200 hatóanyagot fedeztek fel benne. Ezek közül néhány: mono- és poliszacharidok, acemannon, aminosavak, enzimek, a szervezet számára legfontosabb ásványi anyagok és vitaminok, zsírsavak, illóolajok. Az aloe vera fő hatóanyaga az acemannon. Ez egy szénhidrát, mely a poliszacharidok csoportjába tartozik. A serdülőkorig a szervezet saját maga állítja elő, később már csak bizonyos táplálékok útján jutunk hozzá. E hatóanyag megtalálható többek között a közismert ginseng gyökérben is. Mivel a szénhidrátok nélkülözhetetlenek az anyagcsere-folyamatokban, így az acemannon rendkívül energikussá tesz.

A test minden sejtjének falába beépül, ezáltal növeli a védekezőképességet. Erősíti és aktivizálja a fehérvérsejteket, a falósejteket, amelyek a legagresszívebb vírust és más idegen behatolót is elpusztítják. Javítja a sejtlégzést, ezáltal a méregtelenítő funkciókat is. A bélrendszer savas vegyhatását lúgosítja, s az egészséges baktériumflóráját újratermeli. Az acemannon igen fontos a csontok, inak, ízületek, szalagok, vagyis az egész mozgató szervrendszer számára. Biztosítja az ízületek nedvességgel való ellátását, ezáltal megelőzi azok gyulladását, kopását. Az immunrendszert stimuláló hatását több betegségben – rák, sclerosis-multiplex, allergia, AIDS – érvényesíti. Kiküszöböli a náthát és a herpeszvírus aktívizálódását. A gyomor, a máj és a bélrendszer többi szakaszán jelentkező számos kór leküzdésében is segít. Aloe verával folytatott állatkísérleteknél a tumorok zsugorodását, valamint a leukémiás állapot javulását észlelték. A rándulásra, ficamokra gyakorolt jótékony hatását a sportolók is tapasztalják. A bőr fiatalítására hajápolószerekhez és arckrémekhez alkalmazzák. Nőknél fokozza a termékenységet, férfiaknál segít potenciazavarok esetén.Az aloe vera létfontosságú alkotóelemei így együtt egyedülállóak a természetben. Mindezek ismeretében bátran állíthatom: e csodaszert egész életemben fogyasztani fogom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában