Helyi közélet

2011.09.02. 11:17

Balhé a Bem iskolában

Olvasói panasz érkezett hozzánk, miszerint a másodikosokat egy raktár szintű osztályterembe pakolták a Bem József általános iskolában. Utánajártunk.

Olvasói panasz érkezett hozzánk, miszerint a másodikosokat egy raktár szintű osztályterembe pakolták a Bem József általános iskolában. Utánajártunk.A szerkesztőségünkbe jutott levél így hangzott: – Talán érdekes hír lehet, hogy gyermekeinket a Bem József Általános Iskola 2.b. osztályát a mb. igazgató asszony döntése nyomán egy másik osztályterembe helyezték át. A régi termet tavaly a szülők és tanáraik segítségével újítottuk fel, tettük otthonossá. A gyermekeink is megszokták és megszerették. De most az évnyitón szembesültünk vele, hogy már nem az az osztályterme gyermekeinknek. Helyette egy ezidáig lezárt osztálytermet kaptunk, amelyben a festés többéves, kopott, átázott, penészes. A nyílászárók fele nem működik, így a szellőztetést sem biztosítja. A terem végét raktárként használja az iskola, virágládák, összetört székek vannak egymásra dobálva, ami nagyon balesetveszélyes ilyen kisgyermekek számára. 

Az osztályterem a folyosó végén van, ahol, hogy a folyosón legyen levegő, nyitva van sarkig az ablak, ami szintén kritikus veszélyt jelenthet. A tavaly több munkaórával felszerel fogasok, használati tárgyak szétdobálva az új osztályteremben. Egyszerűen felháborító. Ráadásul mivel ezt előre nem jelezték a szülőknek, így mindenki iskolatáskával felszerelve keresgette melyik lehet az új osztály, gyermekével együtt a teli folyosókon. Az új teremben a radiátorok rozsdásak, vízfolyás nyoma látható rajtuk, így félünk a fűtési idényre vajon bevizsgálják-e, vagy megnőnek a hiányzások. A nap most már csak akkor süt be az osztályterembe, mire hazamennek a gyermekek, így annak egészségre kivetített hatását is mellőzniük kell. Tisztelettel: A Bem József Ált. Iskola 2.b. osztályának szülei – hangzott a megkeresés.

A helyszínen Berecz Tibor, az egyik kislány apukája kalauzolt minket a folyosó végi terembe, ahol épp csemetéjüktől búcsúzott jó pár szülő, hisz közeledett a becsengetés pillanata. – Iszonyatosan meleg van itt, nem lehet levegőt kapni – mondja dühösen az egyik anyuka, aki szintén aláírta a megbízott igazgatónőnek címzett petíciót. A nyílt levélben arra kérik a vezetőt, gondolja át álláspontját és jelöljön ki másik termet a diákoknak, olyat, amivel a szülők is egyetértenek.

 

 – Harminc éve a pályán vagyok, de ilyet még nem tapasztaltam – mondja Katika néni, aki nem győzi hangsúlyozni, ez az iskola belső döntése volt. – Tudomásul vettem, de érzelmileg nem tudok azonosulni az iskolavezetés döntésével. Én festettem a másik teremben a falat, a szülőkkel együtt csinosítgattuk, onnan ki kellett pakolnunk és beraktak minket ide – mondja, de szinte a szavába vág egy aggódó szülő: – Féltjük Katika nénit, hogy az egésznek ő fogja meginni a levét. Pedig a gyerek nem is azt mondja, hogy iskolába megy, hanem, hogy megyek Katika nénihez – aggódik az anyuka.

A megbízott igazgatónő, Spisákné Karajsz Katalin így fogalmazott: – Én nem értem egyszerűen a problémát, szerintem nagyon jó körülmények közé kerültek a gyerekek. Ráadásul augusztus harmadikán közöltem az érintett nevelővel, hogy át kell szervezni a tanterembeosztást, - az orosi iskolából rengeteg gyerek érkezett - így más osztály lesz abban a teremben.  A korábbi termükből átcsoportosított másodikosok egy olyan tanteremben tanulhatnak, ami egy huszonegyedik századi, modern eszközökkel felszerelt terem, fehér táblával, projektorral. Hogy barátságosabbá tegyék ezt a tantermet, az a nevelő dolga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában