Helyi közélet

2011.09.15. 15:51

Pénzére vár az áramszolgáltató

Tiszadada - Ha nincs mód részletfizetésre, csak uzsorakölcsönből képes egy összegben kifizetni díjhátralékát a család.

Tiszadada - Ha nincs mód részletfizetésre, csak uzsorakölcsönből képes egy összegben kifizetni díjhátralékát a család. Megrázó hírrel kellett szembesülnie a napokban egy tiszadadai családnak: az áramszolgáltatónál nyilvántartott díjhátralékuk miatt az E.ON kintlévőség kezelő szervezete 132 ezer forint befizetésére szólította fel őket. Ellenkező esetben felszámolási eljárást vagy fizetési meghagyásos eljárást indít ellenük az energiaszolgáltató megbízásából és jogi képviseletében eljáró dr. Ary Petronella debreceni ügyvéd.

– A probléma a fontos, nem pedig az, hogy hívnak – zárkózik el nevének és arcának fölfedésétől a négygyermekes édesapa, majd egy hófehér borítékból előveszi a feketén-fehéren megfogalmazott, vészjósló sorokat: „Megbízómmal, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-vel szemben fennálló tartozását sem a számlán feltüntetett esedékességkor, sem az azt követő fizetési felszólító levélben foglalt határidőre, sem pedig jelen levél megírását megelőzően nem  rendezte.” A tételes listából kiderül: közel egy év alatt közel 130 ezer forint tartozást halmozott fel a védett fogyasztó, ezt hiánytalanul, 8 napon belül, egy összegben szeretné számláján tudni a szolgáltató.

– Normálisan, forintot forintra rakva élünk, mégsem futja mindenre a családi pótlékból és a segélyből. A nejem végre kapott munkát, dolgozik látástól vakulásig, miközben neveljük, etetjük, öltöztetjük, iskoláztatjuk a négy kicsit. Nyolc nap alatt képtelenek vagyunk „összekaparni” ennyi pénzt, de az aktuális számlák fizetése mellett havi 20 ezer forintjával törleszteni tudnánk a felhalmozott villanyszámla-adósságunkat. Novemberben lejár a védett fogyasztói minősítésünk, szeretnénk elkerülni a behajtási eljárást és a kikapcsolást. Ha nem kapunk részletfizetési lehetőséget, csak úgy tudom egy összegben rendezni a számlát, ha 100 százalékos kamatra adott uzsorakölcsönt veszek fel a faluban, ám ezzel „halálra ítélem” magunkat – csuklik el a családfő hangja.

Kezdjenek törleszteni!

Lapunk a Szocio East Egyesület által több mint 10 éve sikerrel működtetett, díjhátralékosok sokaságának megoldókulcsot nyújtó Háztartási Adósságkezelési Tanácsadó Iroda (HATI) vezetőjétől, Tóthné Orosz Andreától kért tanácsot elkeseredett olvasónk számára. – A szolgáltatók 2011. július elsejével nemcsak a moratórium idejét rövidítették 90 napról 60 napra, más szigorításokat is bevezettek. Az E.ON idén júliustól csak abban az esetben köt részletfizetési megállapodást a védendő ügyfelekkel, ha a hátralék keletkezési ideje nem régebbi, mint 120 nap. A védendő fogyasztók esetében, ha a hátralék keletkezési ideje 120 napon túli, a szolgáltató kezdeményezi az előrefizetős mérőóra felszerelését. Ha már elrendelték a „kártyás” mérő felszerelését, nem lehetséges megakadályozni azt – taglalja a szakember.

– Az ügyfél csak akkor kerülheti el a kártyás mérőóra felszerelését, ha kifizeti a 120 napon túli hátralékokat, ami kb. 90 ezer forint. Csak ezután köt a szolgáltató részletfizetési megállapodást vele a még fennmaradó hátralék rendezésére. Mint adósságkezelési tanácsadó, azt tudom javasolni a családnak (mivel jelenleg elzárkózik a szolgáltató a részletfizetéstől), hogy az otthon lévő kifizetetlen csekkeket ütemesen kezdjék el fizetni (havi 20 ezer forint körüli összegben, amit elmondásuk szerint képesek vállalni). Ha véletlenül már nincsenek meg ezek a csekkek, akkor meg tudjuk kérni a szolgáltatót, hogy küldjenek újakat a részükre.

Meghosszabbított védettség

A másik fontos teendő a  védendő fogyasztói státus meghosszabbítása, ebben az esetben ugyanis nem függeszti fel a szolgáltatást az áramszolgáltató. Bár novemberben lejár a család „védettsége”, vélelmezem, hogy jelenleg is részesülnek valamilyen önkormányzatiellátásban (pl. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, lakásfenntartási támogatás, aktív korúak ellátása). Ha igen, akkor a védendő fogyasztóiadatlapot töltsék ki újból, és kérjenek igazolást az önkormányzattól az ellátás folyósításáról, majd mihamarabb továbbítsák ezt az E.ON felé, hogy a szolgáltatónak legyen ideje feldolgozni a kérelmet, és a kikapcsolás elkerülhető legyen. Ilyenkor a védettséget meghosszabítják az igazoláson szereplő ellátás folyósításának idejére. Ha mégsem részesül semmilyen önkormányzati ellátásban a család, de fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát vagy magasabb összegű családi pótlékot kapnak, akkor is jogosultak arra, hogy védendő fogyasztók legyenek – összegezte a tényeket és lehetőségeket Tóthné Orosz Andrea, a HATI irodavezetője.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában