Helyi közélet

2011.10.03. 20:21

A kukorica termesztés szakmai tanácskozása Kisvárdán

Kisvárda - Szakmai találkozóra és kukorica nemesítés legújabb eredményeinek a megismerésére hívta a Bázismag és a Vetőmagkutató Termesztő és Kereskedelmi Kft, Borsod, Hajdú és Szabolcs megye kukorica termelőit szeptember 29–én délelőttre, Kisvárdára.

Kisvárda - Szakmai találkozóra és kukorica nemesítés legújabb eredményeinek a megismerésére hívta a Bázismag és a Vetőmagkutató Termesztő és Kereskedelmi Kft, Borsod, Hajdú és Szabolcs megye kukorica termelőit szeptember 29–én délelőttre, Kisvárdára.A szakmai tanácskozás résztvevőit Dr. Kruppa József, Szaniszló Albert a Vetőmagkutató Kft ügyvezető igazgatói és Karikás Péter a Bázismag Kft. Kelet–Magyarországi régió kereskedelmi vezetője köszöntötte.

A tanácskozás a maga nemében egyedülállóan, a Kft telephelyére, a nagy múltú, volt Kísérleti Intézet, a Teichmann–telepre szervezték. A szakmai tanácskozás a magyar kukorica termesztés, jelenét, legújabb genetikájú termékeit, naprakész információkkal népszerűsíti a termelők körében.

A Martonvásári Kutatóintézettel, régi szakmai – kezdte beszélgetésünket a Kft. ügyvezetője Dr. Kruppa József növénynemesítő, tiszteletbeli egyetemi docens – személyes kapcsolatokon alapuló együttműködésem van. Ennek eredménye ez a második közös rendezvényűnk, a nagy szakmai múlttal, hagyományokkal rendelkező telephelyünkön. Ez a telephely a Debreceni Egyetem Kutatóközpontjának a telephelye, amit a Vetőmagkutató Kft, az elmúlt évben nyert pályázattal öt évre vett bérbe hasznosítja. Elsősorban a meglévő területeket hasznosításával foglalkozunk. Vetőmagvak termesztésével a szántóföldi területeken, mint a rozs, a Hungaro– tritikálé, az Olimpia lucerna a Pannónia burgonya. De van alma kultúránk is, valamint akácosunk, nyárfásunk is a leggyengébb szántóföldi területünkön. Ez a mai közös rendezvényünk a Bázismag Kft – vel, a martonvásári kukorica hibridek megismerését, széleskörű elterjesztését tűzte ki célul. Ezek a fajták, amelyeket meg is tekintettünk garantáltan GMO mentesek. Magyarországon meg vannak azok a biológiai alapok a minőségi termelésre. Ezeket próbáljuk népszerűsíteni az ilyen s az ehhez hasonló szakmai tanácskozásokkal.

A hazai fajták népszerűsítése

– Úgy gondolom, hogy minden évben nagyon fontos hangsúlyozni, hiszen egyre fontosabbá válik, – mondta Karikás Péter, a Bázismag Kft. régióvezetője hogy előtérbe helyezzük a magyar vető magvakat. Ebben a térségnek az egyik jeles növénynemesítője Dr. Kruppa József. Egyesítve erőinket megpróbáljuk kihangsúlyozni a magyar vetőmagvak fontosságát jelentőségét. Nagyon fontos, hogy a Martonvásáron nemesített vetőmagvak szülő magjai is itt lettek előállítva. Ez adja a biztonságot, a minőséget és a tradíciót. A biztonságot azért mert aki elveti a martonvásári vető magvakat az számíthat arra, hogy azt be is tudja takarítani. A minőséget azért mert a jó terméshozam mellett az alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be a kukorica. A tradíció azért, mert az első hibrid kukoricát, Magyarország, Martonvásár adta Európának. Az azóta eltelt hatvan évben folyamatosan ott vagyunk a világ élvonalában. Az ilyen tanácskozásokkal szeretnénk elérni, rendszeressé tenni szakmai fórumainkat, hogy a magyar fajták népszerűségét a terméseredmények igazolásával öregbítsük szakmai hírnevünket, s a gazdák terméseredményeit – mondta végezetül Karikás Péter a Bázismag Kft., Kelet–Magyarországi régió kereskedelmi vezetője.

A tanácskozáson résztvevők információkat kaptak a kukoricatermesztés hazai és európai helyzetéről, Lukács József MgSzH osztályvezetőjétől. A kukoricatermelés új irányvonalairól és eredményeiről Dr. Tóth Szilárd a Debreceni Egyetem AGTC, egyetemi docenstől. De hallhatunk előadást Dr. Kruppa Józseftől az általa nemesített, Pannónia burgonya, a rozs és a tritikálé termesztés biológiai alapjairól. Az ilyen szakmai tanácskozásokkal szeretnék elérni, rendszeressé tenni szakmai fórumaikat, a szervezők, hogy a magyar fajták népszerűségét a terméseredmények igazolásával öregbítsék szakmai hírnevet, s a gazdák terméseredményeit.

A hagyományaink köteleznek

– A tanácskozáson a három megyéből érkezett gazdálkodóknak elsősorban a Martonvásári Kísérleti Intézet által nemesített s a Bázismag Kft. által forgalmazott hibrideket mutattuk be. Ezek a fajták, vetőmagvak itt a térségben még kevésbé ismertek. Azért tartottuk szükségesnek, hogy ismertessük a termelők körében ezeket a fajtákat. A kötetlen szakmai beszélgetéseken pedig a termesztés napi aktuális kérdéseiről is beszélgettünk, kicserélve tapasztalatainkat. Magam pedig a burgonya (Pannónia) és a Tritikálé (Hungaro), az Olimpia lucerna, termesztéséről igyekeztem a sajátos termőföldi körülményeink között folyó termelésről, napi aktuális, s hasznosítható információkkal szolgálni. Remélem. hogy a hely szelleme, Teichmann Vilmos, a hazai növénynemesítés meghatározó egyénisége, erőt és példát mutat további munkánkhoz. Bízom abban, hogy még sok, a növénynemesítéssel és termesztéssel foglalkozó megyei és régiós tanácskozás helyszíne lesz, telepünk, a Teichmann–telep – mondta befejezésül Dr. Kruppa József növénynemesítő, tiszteletbeli egyetemi docens.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában