Helyi közélet

2011.10.15. 09:43

Fejedelmi munka a diákok vésői alatt

Nyírbátor - Újra Erdélyben faragtak a Bethlen tanulói, a névadó portréja hirdeti kézügyességüket.

Nyírbátor - Újra Erdélyben faragtak a Bethlen tanulói, a névadó portréja hirdeti kézügyességüket.Immár negyedik alkalommal tölthetett el egy hónapot a közelmúltban Székelyudvarhelyen, az ottani Bányai János Műszaki Középiskola faipari tanműhelyében a nyírbátori Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium 14 asztalos tanulója és két kísérő tanára. Az asztalos tanulók tanulták a fafaragás alapjait, ismerkedtek speciális szerszámokkal és gépekkel, és különféle faanyagokkal.A diákok az alapok elsajátítása után már önállóan faragtak kopjafát, sulykot, házszámot, utcanév táblát, a nagymamának házi áldást és még rengeteg szép tárgyat, amit emlékként hoztak haza a szülőknek, rokonoknak és barátoknak.

Az iskola a Tempus Közalapítvány Leonardo programja keretében küldhette el a fafaragás szentélyébe a diákjait.  A pályázati összegből a résztvevők utazása, ellátása és az ott töltött idő alatt Székelyföld bebarangolására is futotta.

Gyönyörű helyeken

A tábor utolsó hetében közösen készítették el Bethlen Gábor faragott portréjának keretbe foglalását (a portré a tavalyi tábor alkalmával készült), ami azóta az iskola bejáratánál hirdeti a diákok kézügyességét, a tábor hasznosságát és eredményességét. A munka után hétvégeken jutott idő kirándulásokra és Székelyföld felderítésére is. Így járhattak Segesváron, Szovátán, Parajdon, az ezeréves határnál Gyimesbükkön és a világhírű búcsújáró helyen, Csíksomlyón is, de nem maradt ki a Békásszoros sem. Mindezek csúcspontja a Madarasi Hargita után a Fogarasi Havasok gyönyörű vonulata volt. A négy hét elteltével rengeteg élménnyel és sok-sok olyan szakmai tudással tértek haza a diákok, ami a majdani munkába állásuk során nagy előnyt jelent számukra.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában