Helyi közélet

2011.10.17. 14:47

Folyamatos figyelem a fojtás ellen

Rutinszerűen érdemes a fűtési szezon kezdete előtt átnézetni a fűtési rendszert.

Rutinszerűen érdemes a fűtési szezon kezdete előtt átnézetni a fűtési rendszert.Sajnos, hiába a figyelemfelkeltés, mindig van új a Nap alatt. Ezúttal a Pest megyei Szigethalmon okozta vélhetően szén-monoxid mérgezés két fiatal halálát a hét végén. A kiérkező szigetszentmiklósi tűzoltók a helyszínen magas gázkoncentrációt mértek, a helyszíni szemle alapján feltehetőleg egy hibásan működő gázkazán okozta a tragédiát.

Fő az óvatosság, ezért aztán rutinszerűen érdemes a fűtési szezon kezdete előtt átnézetni a rendszert.

– Ilyenkor ugrásszerűen megnő a hívások száma, és ez természetes is. Csak éppenséggel nekünk is véges a kapacitásunk – említette Sebestyén Sándor gázszerelő. – Minden gáztüzelésű készüléket évente legalább egyszer felül kell vizsgáltatni. Különösen akkor kell fokozottan ellenőriztetni, amennyiben a lakótérben található a gázkazán. Rengeteg múlik a nyílászárókon. A műanyag nyílászárókat légbeeresztő szelepekkel kell ellátni, ezzel nem szabad takarékoskodni.

A szén-monoxid mérgezések száma nem csökkent

Magyarországon a szén-monoxid mérgezések száma nem csökkent az utóbbi időszakban. A korábbi években regisztrált 110-120 eset nem mondható pontos adatnak, hiszen sokszor az enyhe tünetek következtében azok nem kapnak nyilvánosságot. A mérgezéssel összefüggő közel 30 haláleset pedig végképp lesújtó adat. Az elrettentő tények és a törvényi szabályozás ellenére a lakosság egy része még mindig nem együttműködő a kémények állapotának- és üzemeltetési körülményeinek ellenőrzését, karbantartását illetően.

Magyarországon 4,6-5 millió üzemelő és tartalékkémény található, amelyek közül mintegy száz-száztízezer életveszélyes, és több mint félmillió szorul javításra, ám az adatokat a kontroll nélkül egyre fokozottabban terjedő fatüzelés miatt csak megbecsülni lehet.

Egyre többen térnek vissza a fatüzelésre

– Az életveszélyes vagy a nem kielégítő állapotban lévő kémények száma 2010-hez képest részben csökkent, de részben emelkedett is – jegyezte meg Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke, majd feloldotta az ellentmondást: – A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (korábban Önkormányzati Minisztérium) által meghirdetett, a lakóépületekben üzemelő, gáz fűtő- és/vagy gázvízmelegítő-berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémény) kiváltására kiírt pályázat eredményessége révén csökkent a hibás rendszerek száma. A lakóépületek és környezetük felújítását célzó pályázat keretében, a július 11-i döntés alapján 153 pályamunka volt sikeres. Ezzel összesen 326 millió forint támogatást ítélt meg a kormány az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) kiváltására. Ezzel párhuzamosan azonban egyre többen térnek vissza a fatüzelésre és ez sajnos sok esetben ellenőrizetlenül, minden szakmaiságot mellőzve történik, ami a nem megfelelő állapotban lévő kémények számát növeli.

 

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában