Helyi közélet

2011.12.15. 17:24

Áremeléskről is döntött a közgyűlés

Nyíregyháza - Idei utolsó ülését tartotta Nyíregyháza képviselő-testülete csütörtök délelőtt.

Nyíregyháza - Idei utolsó ülését tartotta Nyíregyháza képviselő-testülete csütörtök délelőtt.A napirendi pontok tárgyalása előtt a Nyíregyháza Városért Emlékérem „Bencs Kálmán-díjat” Kéry Péter operatőr-rendező, a Nyíregyházi Televízió egyik alapítója, valamint a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének képviseletében Rubóczky János vehette át dr. Kovács Ferenc polgármestertől.

Ezt követően döntött a közgyűlés több szolgáltatás díjának emeléséről, mert január elsejétől emelkedik az általános forgalmi adó is. Drágább lesz a temetkezés A helyi temetők biztonságos fenntarthatóságát a működési támogatáson túl az egyéb tevékenységek árbevételéből biztosítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat. Az évek óta növekvő veszteséget többek között a temetésszolgáltatásból, a halott-szállításból és virágértékesítés nyereségéből fedezik, de ahhoz, hogy a sírkertek működése 2012-ben is megfelelő legyen négy éve után szükségessé vált a temetői díjak emelése, ami mintegy 6 millió forinttal csökkentené a deficitet. Az eltérő százalékban javasolt díjemelés szerint a százalékos megoszláson belül a peremkerületi temetőkben (Oros, Borbánya, Nagyszállás, Sóstóhegy) a korábbi tételekhez képest nagyobb arányú az emelés mértéke, mivel az elmúlt években a díjak ezekben a sírkertekben aránytalanul alacsonyak voltak.

A javaslatban új díjtételként szerepel a peremkerületi temetőkben a gyermeksírhely díja, valamint igényként merült fel sírboltok építése, régi sírhelyek vásárlása, továbbá a vállalkozások esetében a végzett munkálatokkal arányos új hozzájárulási díjtételek, melyekre a hatályos temetőrendelet díjakat nem állapított meg.

Drágul a buszjegy

Az autóbusszal végzett személyszállítási szolgáltatások díjainak módosítása a 2012. január 1-től 27 százalékra változó általános forgalmi adó kulcs miatt vált szükségessé. Az elfogadott előterjesztés értelmében a buszjegyek ára (a külterületi járatokat is beleértve) 5 forinttal, a napijegyek ára 25 forinttal nő. Az összvonalas havi bérletért 90, külterületen 120 forinttal kell majd többet fizetni. A nyugdíjas és tanulóbérlet ára  40, külterületen 50 forinttal lesz drágább.

A napirendi ponthoz kapcsolódóan Vass Zoltán (Jobbik) a közösségi közlekedés támogatásának aránytalanságaira hívta fel a figyelmet, míg Jeszenszki András (MSZP) a város buszhálózatának áttekintését és a párhuzamosságok megszüntetésést javasolta. Kovács Ferenc polgármester válaszában elmondta: a megyei jogú városok polgármesterei már kezdeményezték, hogy az aránytalanságokat szüntessék meg a főváros ellenében a vidéki települések javára.

Piacnapon ingyen

2012. január 1-jétől csak a 2%-os áfaemelés jelenik meg a parkolási árakban, tarifaemelés nem lesz. A Búza téri nagyparkoló, valamint a Búza téri piacot övező utcák (Víz u., Új u., Búza u.) parkolói a legutóbbi rendeletmódosítás következtében hétfőtől szombatig díjfizetési kötelezettséggel üzemeltek. A gyakorlat azt mutatja, hogy a szombati napokon kizárólag a Búza téri piacot felkereső autósok veszik igénybe ezeket a parkolókat. A piac forgalmának növelése, valamint a lakossági igényeknek való megfelelés érdekében a szombati napokon ingyenes lesz itt a parkolás.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában