Helyi közélet

2011.12.14. 17:08

Happy endre várnak a színházban

Nyíregyháza - Több volt a kérdés, mint a válasz a Móricz Zsigmond Színház szerdai rendkívüli társulati ülésén, ahonnan nehéz szívvel távoztak a társulat tagjai, s a teátrum dolgozói.

Nyíregyháza - Több volt a kérdés, mint a válasz a Móricz Zsigmond Színház szerdai rendkívüli társulati ülésén, ahonnan nehéz szívvel távoztak a társulat tagjai, s a teátrum dolgozói.Mint ahogy arról beszámoltunk, a megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepe januártól megszűnik, s ez természetesen a színházat is érinti, a tervek szerint a teátrumot jövőre a nyíregyházi önkormányzat veszi át. A társulat tagjainak Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: bízik benne, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentes lesz, s hogy a változásból sem a nézők, sem a dolgozók nem érzékelnek semmit.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nem volt ennyire optimista a folytatást illetően, hiszen mint mondta, annyira sok a megválaszolatlan kérdés, hogy jelen pillanatban nem lát garanciát arra, hogy december 31-éig megnyugtatóan rendeződhet a színház helyzete.

Drámai a helyzet

– A megyeszékhely önkormányzata eltökélt abban, hogy átveszi a színházat, de csak akkor, ha annak az anyagi és jogi helyzete tisztázódik. November 30-án derült csak ki, hogy az intézmény nem a megyei kormányhivatalhoz, hanem a városhoz kerül, de az itt dolgozók érdekében erre csak rendezett körülmények között kerülhet sor – mondta a polgármester. A legnagyobb gondot az elmaradt támogatás okozza – ez meghaladja a 116 millió forintot –, a ki nem fizetett számlák összege 99 millió forint. – Ki fogja a tartozásokat kifizetni, biztosított lesz-e az állami finanszírozás, s ha igen, mekkora lesz a mértéke? – sorolta a kérdéseket a városvezető, aki szerint ez nem jó alkuhelyzet.

– Vannak aggályaim amiatt, hogy ha az elmúlt 2,5 hónapbban semmilyen előrelépés nem történt, 2,5 hét alatt vajon fog-e – mondta dr. Kovács Ferenc, aki drámainak nevezte a helyzetet, de hozzátette, ő azon van, hogy megoldja a problémát: rajtuk biztosan nem fog múlni, hogy katarzissal záruljon a történet.

Pregitzer Fruzsina szakszervezeti vezetőként azt kérdezte, a jelenlegi helyzetben mit tehetnek: kezdjenek-e el munkát keresni, mire dr. Tasnádi Csaba igazgató-főrendező azt válaszolta: nem tudja. A színházvezető azt mondta, ők annyit tehetnek, hogy ugyanazzal a hittel és alázattal dolgoznak, mint ahogy eddig tették, s megjegyezte: bízik benne, hogy a döntéshozóknak fontos lesz, hogy Szabolcs megyének legyen színháza.

- Száraz Ancsa -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában