Helyi közélet

2011.12.16. 10:49

Óriási szabolcsi siker Norvégiában

Két jeles évfordulóról emlékeznek meg Norvégiaszerte idén: 150 éve született a sarkkutató, tudós és diplomata Fridtjof Nansen, és 100 éve hódította meg Roald Amundsen a Déli-sarkot.

Két jeles évfordulóról emlékeznek meg Norvégiaszerte idén: 150 éve született a sarkkutató, tudós és diplomata Fridtjof Nansen, és 100 éve hódította meg Roald Amundsen a Déli-sarkot.A kettős évforduló kapcsán a norvég kormány 2011-et Nansen-Amundsen emlékévnek jelölte ki azért, hogy minél többen megismerjék a sarkkutatás úttörőinek munkásságát, mellyel nemcsak a norvég nemzetépítésben szereztek érdemeket, de a nemzetközi tudományos életbe is beírták a nevüket.

Az emlékév alkalmából a Norvég Királyi Nagykövetség esszéíró pályázatot hirdetett „Nansen és Amundsen öröksége” címmel a békéscsabai Ibsen házzal együttműködésben novemberben. Közel hetven pályamű érkezett szerte Magyarországról, közülük a legjobb tizenhat fiatal volt hivatalos a díjátadó ünnepségre, melyet a Norvég Királyi Nagykövetségen tartottak december 14-én.

Ezen hatalmas Szabolcs megyei siker született: a verseny győztese a nyíregyházi, de Debrecenben tanuló Majchrics Bence lett, ő egy norvégiai utazást nyert, valamint norvég szerzők könyveit és norvég zenei cd-ket kapott. A negyedik helyen az ugyancsak nyíregyházi Tóth Fanni végzett, aki szintén norvég könyvekből és zenei cd-kből álló ajándékcsomagot vehetett át a díjátadó ünnepségen. A díjakat Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete adta át Norvégia és a bíráló bizottság nevében.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában