Helyi közélet

2012.01.18. 19:57

Az elhízás népegészségügyi probléma

Nyíregyháza,Tiszadada - A gyermekkori elhízás súlyos probléma világszerte, ezért a megelőzés szerepe kiemelkedően fontos.

Nyíregyháza,Tiszadada - A gyermekkori elhízás súlyos probléma világszerte, ezért a megelőzés szerepe kiemelkedően fontos.Jelenleg az Európai Unióban több mint 14 millió túlsúlyos és körülbelül 3 millió elhízott gyerek van, ráadásul egy napokban közzétett felmérés szerint európai összevetésben hazánk élen áll a túlsúlyos gyerekek tekintetében.

A gyermekkori elhízás nemcsak azért jelent népegészségügyi problémát, mert a túlsúly már gyermekkorban is számos betegség kialakulásának kockázatát növeli, hanem azért is, mert az elhízott gyermekek nagy valószínűséggel felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek.

Mintaprogram indult

Tiszadadán az elmúlt években már több olyan lépést hajtottak végre, amelyek egyszerre segítik elő az gyermekkori elhízás megelőzését és a korszerű táplálkozás irányelveinek megvalósítását.

– A MENZA MINTA=MINTA MENZA program keretében korrigáltuk a tápanyagszükségleteket, módosítottuk az adagolási útmutatót a 2011. évi augusztus 1-jén napvilágra jutott Táplálkozási Ajánlásnak megfelelően. Húsz napra előre készítünk étrendet, melyben különösen figyelünk arra, hogy az ételek ne ismétlődjenek, az egyes ételféleségek harmonizáljanak egymással. Minden nap kapnak étkezőink friss gyümölcsöt és iskolatejet – mondta el érdeklődésünkre Tarnai László élelmezési menedzser, a tiszadadai önkormányzati konyha vezetője. – A sót és a lekvárt gyakorlatilag száműztük ételeinkből, ezeket zöldfűszerekkel pótoljuk. Növeltük a főzelékek számát, halat kéthetente szolgálunk fel. Az elmúlt esztendőben kétszer végezte el a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az étlapjaink értékelését.Pozitívan értékelték az étrendek átlagos energiatartalmát, a sóbevitelt. Nálunk 30 % alatti zsírtartalmú húsokból készülnek az ételek, ez összhangban van az Ajánlással.

Sok a túlsúlyos gyerek

– A gyermekkori elhízásnak nem a rövid, hanem a hosszútávú 5-10-15 évre ható kockázatai nagyok – mondta lapunknak dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa, aki hozzátette: a megyében minden 6-7. gyerek túlsúlyos. A korai elhízás következtében megváltozik a szervezet szénhidrát-anyagcseréje, ami hozzájárul a cukorbetegséghez. Ez szoros összefüggésben van továbbá az erek állapotának romlásával, károsodásával, ez közrejátszik a magas vérnyomás kialakulásában, majd fiatal-felnőttként jelentkezik az erek elmeszesedése, aminek következménye lehet a súlyos szív- és érrendszeri betegségek megjelenése.

– Éppen ezért nagyon fontos, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekkori elhízás okát kivizsgáljuk és megszüntessük. Rendszeresen ellenőrizzük a túlsúlyos gyerekek vérnyomását, vérzsír és vércukor szintjét – mondja Dicső főorvos, aki gyermekkardiológusként nem egy hipertóniás tizenévessel találkozik. A túlsúlyosság megszüntetésében legfontosabb a kalóriabevitel csökkentése és a fizikai aktivitás növelése. – Meg kell győzni a gyereket arról, hogy ne a számítógép előtt üljön és nassoljon, hanem egészséges táplálkozás mellett rendszeresen mozogjon, sportoljon. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor szigorúan felügyelt gyógyszeres kezelésre is lehetőség van – említette a főorvos, ám szerencsére az utóbbi évek tapasztalat és a szülői szemléletváltás biztató.

– Itt az osztályunkon működik endokrinológus szakambulancia, gyermekkardiológia, de pszichiáter és dietetikus is segít abban, hogy a gyermekek elérjék az ideális és egészséges testsúlyt, így megelőzve a későbbi súlyos betegségek kialakulását – mondta Dicső Ferenc.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában