Helyi közélet

2012.01.30. 13:37

Sarkvidéki hideg és havazás várható

Nyíregyháza - Extrém hideg lesz február első napjaiban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Itt megtudhat mindent az időjárásról!

Nyíregyháza - Extrém hideg lesz február első napjaiban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Itt megtudhat mindent az időjárásról!

Nyíregyháza, 2012. február 4., szombat (MTI) – A havazás miatt több útszakasz nehezen járható Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a térségben nincs megközelíthetetlen település – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága szombat este.


Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője szombaton.Sokfelé várható havazás, a viharossá fokozódó szél többfelé hófúvásokat okozhat.


Az orvosmeteorológia jelentése: fronthatás nem várható, de az egyre hidegebb időben gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok. A többé-kevésbé napos idő azonban kedvezően hat sokunk közérzetére. A hideg idő miatt csökken a cseppfertőzéssel terjedő betegségek fellépésének esélye.


Hízik a jég, írtuk hétfői lapunk első oldalán, ám egyelőre még nem biztonságos a korizás sem a Bujtosi, sem a Sóstói tavon. A NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. felhívja  a figyelmet, arra hogy a nyíregyházi tavak (Bujtosi, Sóstói, stb.) jege a tartós fagy ellenére még élet- és balesetveszélyes.


A tartós hideg alaposan megviseli az emberi szervezetet. Különösen azok vannak kiszolgáltatva kemény fagynak, akik órákon keresztül a szabadban dolgoznak. Természetesen a munkavédelmi előírások fokozottan védik ezeket a munkavállalókat.


Olvasóinkat kérdeztük arról, hogy ők milyen módszerekkel védekeznek a hideg ellen.


A hideg januári időjárás hatására ismét egyre nagyobb számban érkezik bejelentés a rendőrségre falopásokról. Az elmúlt hétvégén megyénkben mintegy 14 személy ellen indult falopás miatt szabálysértési vagy büntetőeljárás.


A tartósan fennálló, vagy hirtelen bekövetkező hideg az egészséges szervezetet is megviseli, azonban a szív- és keringési problémákkal küzdők, valamint a gyerekek kimondottan veszélyeztetettek – mondta lapunk érdeklődésére dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos.


Minden évben a téli hideg komoly veszélyt jelent a hajléktalanok számára. A kedvezőtlen időjárás kihűléssel fenyegeti a fedél nélkül maradt embereket.


Kedden változóan felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki. A keleti, északkeleti szél megélénkül. A reggeli -15 és -5 után délután -4 és 0 fok között alakulhat a hőmérséklet.


Sok elesett, idős, beteg, segítségre szoruló ember él a Nyíregyháza környéki bokortanyákon. A téli időszakban a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell(ene) rájuk fordítani, hiszen egy-egy havazás elzárhatja őket a külvilágtól.


Hideg van, fűtenek, fával is. Ettől nőhet a szmog veszélye?


Sarkvidéki hideg és havazás várható Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is február első napjaiban. Vajon hogyan viseli egy édes kiskutya?


Kis bizonytalanság van még a hétvégi hóvihart okozó ciklon pályája körül, az azonban biztos, hogy az országban a legkeményebb téli idő a Tiszántúlon lesz.


Nyíregyháza - A hirtelen beköszöntött, már-már szibériai keménységű hideg felemás hatással járhat a mezőgazdasági termelésre, derül ki a Nyíregyházi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárának kommentjéből.


Az évszaknak megfelelően beköszöntött zimankó a szabadban tartott állatokra is komoly veszélyt jelent. Kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában (fehérjében, zsírban) dús eleséget. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni - hívja fel az állattartók figyelmét Bessenyei Dávid a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány munkatársa.


Nem kell félni egyelőre a kiskert tulajdonosoknak, mert ez a lehűlés fokozatosan következett be.


Szerdára az extrém hideg idő miatt öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. 


A rendkívüli hideg téli időjárási előrejelzésekre tekintettel, összhangban a híd fokozott felügyeleti utasításával, 2012. január 31. kedd 22 órától 2012. február 1. szerda reggel 8 óráig a 41 sz. főút 53+474 km szelvényében lévő II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon 7,5 tonna össztömeg korlátozást vezetünk be.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság 2012. január 31-én rendkívüli ülésen tárgyalta az elkövetkezendő napokra előjelzett téli időjárással kapcsolatos feladatokat. 


A nagy hidegben fokozottan kell figyelni vízmérők és vízcsövek épségére! A várhatóan a szerdától megyénkbe érkezett sarkvidéki hideg és a péntektől jósolt, nagy mennyiségű havazás és ciklon erejű szél nagymértékben veszélyeztetheti a vízmérők és a vízcsövek épségét. 


Rendkívüli tanítási szünet lesz a magas gázszámla elkerülése érdekében a Tiszavasvári Középiskola Szakiskola és Kollégium intézményeiben február 2- 12. között - tájékoztatott Szabó Zoltán az intézmény igazgatója.


Nyíregyházán február 1-én sajtótájékoztatón jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester, hogy a város szociális és gyermekjóléti intézményei és szervezetei, valamint a NYÍRVV Kft. szakemberei egyeztető megbeszélést folytattak, a várható rendkívüli hidegre és hóesésre való felkészülést illetően.


Aki átélte, biztosan nem felejti el! 1999. február 9-én és 10-én annyi hó esett, hogy csaknem az egész ország megbénult.


Tájékoztatás a 2012. február 02-án (délelőtti órákban) a megyében történt téli védekezésről, útállapotokról.


A hét végére prognosztizált szélsőséges időjárási helyzetre való tekintettel arra kérik az útnak indulókat, hogy a szokottnál is jobban figyeljenek saját maguk és a közúti közlekedésben résztvevők biztonságára.


Vadhideg jön – sokak arcáról lefagy a mosoly. Embere válogatja a tűrőképességet, eközben az állatok szervezetét is komolyan megviseli a zord klíma.


Vásárosnamény - A 41. sz. főút 53+474 km szelvényében lévő II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd forgalomkorlátozása, az időjárási, hőmérsékleti előrejelzéseknek megfelelően, összhangban a híd fokozott felügyeleti utasításával 2012. február 3-6. között, azaz hétvégén előreláthatólag a következők szerint alakul.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napok időjárását a rendkívüli hideg, a havazás, az erős, időnként viharos északi, északkeleti szél miatti hófúvás fogja jellemezni.


Pénteken a Magyar Közút megkezdte azt a megelőző  szórást, amivel a napok óta előre jelzett havazás ellen próbálnak védekezni. 

1999 februárjában a havazás megyénk több tucat települését zárta el a külvilágtól. Az elzárt falvak között volt Tiszarád is. A település polgármesterét még most is Papp Endrénének hívják.

Az elmúlt napok nagyon fagyos időjárása miatt alaposan felpörögtek a gázórák Nyírbogdány gyermekintézményeiben is.

A Magyar Víziközmű Szövetség felhívja az ország lakosságának a figyelmét, hogy az elkövetkező napokban várható nagy hideg miatt készítsék fel a vízmérőaknákat, a kerti csapokat, a fagy által veszélyeztetett, falon kívül futó vízvezetékeket a fokozott hidegre

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság közterületi szolgálatot ellátó állományának a rendkívüli hideg időjárás miatt kiemelt feladata, hogy felkutassák, és ellátásukról gondoskodjanak azoknak a személyeknek, akik kritikus helyzetben vannak fűtetlen otthonukban esetleg fedél nélkül a közterületen

Nagy Balázs sajtóreferenstől jött a hír, hogy a nagy hidegre való tekintettel a jövő hétfőtől szerdáig szénszünet lesz a Főiskolán. Egyedül az „A” épület üzemel majd, tanítás így nem lesz.

Ajak, 2012. február 3., péntek (MTI) - A hideg időjárás miatt elhalasztották a szombatra tervezett az ajaki farsangi disznótoros rendezvényt - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.


Tájékoztatás a 2012. február 04-én (éjszakai és hajnali órákban) a megyében történt téli védekezésről, útállapotokról.


A 2012. február 04-én (reggeli órákban) a megyében történt téli védekezésről, útállapotokról.


Szombaton az éjszakai és hajnali órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a jellemző hőmérséklet -15 C és -12 C között alakult. 


Nagy havazást ígértek szombatra, mely meg is érkezett Nyíregyházára. Portálunkon folyamatosan tájékozódhat a hóhelyzetről.



Nyíregyháza, 2012. február 4., szombat (MTI) - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közútjai járhatóak, az erős szél miatt azonban kisebb hóátfúvásokra kell számítani a szombat délutáni órákban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának diszpécserközpontja az MTI-vel.

Tájékoztatás a 2012. február 05-én (hajnali órákban) a megyében történt téli védekezésről, útállapotokról.


Nyíregyháza, 2012. február 5., vasárnap (MTI) - Szabolcs-Szatmár-Beregben több útszakasz továbbra is nehezen járható a havazás miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága vasárnap reggel az MTI-vel.


Tájékoztatjuk a kedves olvasókat, hogy Gávavencsellő útjai kivétel nélkül járhatóak! A megfelelő szervezésnek köszönhetően a hétvége folyamán minden zökkenőmentesen zajlott.


Tájékoztatás a 2012. február 05-én (12:00) a megyében történt téli védekezésről, útállapotokról.


Ópályiban helyreállt a világ rendje és igazi februári tél van. Szerintem nincs ezen mit csodálkozni, nagyapám mikor a téli tüzelőt készítette, akkor februárra külön csomót  különített el.


Nyíregyháza, 2012. február 5., vasárnap (MTI) - Folyamatosan tisztítják a nehezen járható útszakaszokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága vasárnap délután az MTI-t.


Nyíregyháza - Csak az ország keleti részein okozott fennakadást a hideg és a hó, a regionális és a távolsági vonatok átlagosan 30 perccel hosszabb menetidővel közlekedtek vasárnap.


Nyíregyháza - A megyei katasztrófavédelem ügyeletesének összegzése szerint szombat éjszaka és vasárnap hajnalban összesen hét gépkocsi akadt el a hóban, vagy csúszott árokba, személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy beteghez igyekvő mentőautót a tűzoltók segítettek ki a hóból.


Nyíregyháza -A hétvégén lehullott, régóta nem tapasztalt vastag hótakaró mesterséges akadályként tornyosult Szűcs István kapukijárója előtt, mely ellapátolásában fiai is kivették a részüket


A Magyar Közút illetékese szerint nincs járhatatlan út Szabolcs megyében. A megyeszékhely környékét néztük meg.


Több mint félszáz éves nappali hidegrekordok dőltek meg a hétvégén – kö-zölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap.


Nyíregyháza - A hétvégén mindent vastagon betakart a hó, ami nem kivételezett az autókkal sem.


A 38-as főúton hótolóval takarítják és sózzák az utat.


Tiszadob – Stihlfűrész hangja vegyült a déli harangszóba vasárnap Tiszadobon. Rocky, Sanyi és Robi nyárfát darabolt a hideg téli órán, amelyet jó étvággyal emészt majd meg a meleget adó sparhelt.


A város vezetése tekintettel az elmúlt napok folyamán kialakult időjárási helyzetre úgy döntött, hogy február 6-án és 7-én, hétfőn és kedden Nyíregyháza valamennyi parkolóját ingyenesen használhatják az autósok.


Nagykálló – A hétvégén megyeszerte többfelé is előfordult, hogy munkagépeket vetetek be a lehullott hómennyiség miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában