Helyi közélet

2012.01.11. 15:24

Záhonyi évfordulók

Záhony - Több jeles jubileum is kötődik az idei évhez a határváros históriájában.

Záhony - Több jeles jubileum is kötődik az idei évhez a határváros históriájában.585 évre datálódik az első írásos feljegyzés a település nagyságáról, amely 52 portát említ Záhonyban. 175 éve 590-en, 115 éve 1174-en lakták a községet.

Az első faszerkezetű vasúti hidat 140 éve kezdték építeni a Tisza folyón, 20 évvel később elkészült az acélszerkezetű híd is. Száz éve adták át a forgalomnak az első acélszerkezetű közúti hidat, melyet a II. világháborúban felrobbantottak. Félévszázada a Szovjetunió állította helyre a hidat, 15 éve pedig magyar és ukrán közös költséggel 2x2 sávosra bővítették.

65 évvel ezelőtt folytak a záhonyi átrakóállomás több lépcsős fejlesztésének legnagyobb volumenű munkálatai. Ugyancsak 65 éve kezdődött el a vasutas lakótelep építése és alakult meg a Záhonyi Vasutas Sport Egyesület. 35 éve adták át az egyesület klubházát, 25 éve a városi fedett uszodát. 10 éve neveztek el hazánkban első alkalommal élő személyiségről nevelési intézményt, akkor vette fel a helyi középiskolai kollégium a városban született tudományos kutató, Dr. Béres József nevét.

40 éve hunyt el a 10 éve posztumusz díszpolgári címmel elismert Dr. Gyüre Zoltán körzeti orvos. 60 éve a településen született a későbbi egészségügyi államtitkár, Dr. Kincses Gyula, 40 éve Lantos Johnny, azaz Lantos János, a sokszoros világ- és Európa-bajnok testépítő.

- Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában