Helyi közélet

2012.02.23. 12:38

Háromszázmillióból gazdálkodik az idén a Szabolcs megyei önkormányzat

Nyíregyháza, 2012. február 23., csütörtök (MTI) - Elfogadta az idei költségvetést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén, Nyíregyházán; az intézményi működtetés helyett a jövőben területfejlesztési feladatok koordinálását ellátó testület 302 millió forintból gazdálkodhat 2012-ben.

Nyíregyháza, 2012. február 23., csütörtök (MTI) - Elfogadta az idei költségvetést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén, Nyíregyházán; az intézményi működtetés helyett a jövőben területfejlesztési feladatok koordinálását ellátó testület 302 millió forintból gazdálkodhat 2012-ben.A szabolcsi önkormányzat az idei költségvetéséhez 286,8 millió forint központi működési támogatást kap. Ezt az összeget közszolgáltatásból, létesítmény-bérbeadásból és kintlévőségből - a mátészalkai önkormányzattal szemben 1,2 milliós követelése van a hivatalnak - egészítik ki, 302 millió 685 ezer forintra.

Fazekas János főjegyző az MTI érdeklődésére elmondta: a közgyűlés területfejlesztési feladatokat ellátó hivatalának 27 dolgozója lesz. Egy évvel korábban még hatvanan dolgoztak a megyeházán.

A megyei önkormányzat a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kivételével január elsején valamennyi közintézményét állami fenntartásba adta. Összesen 32 speciális általános iskolát, valamint gimnáziumot, középiskolát, szakképzőt és kollégiumot, gyermekvédelmi központot, ápoló-gondozó otthont, illetve a nyíregyházi sportcsarnokot, pedagógiai intézetet, levéltárat és múzeumot vett át működtetésre az állam, mintegy 1.300 dolgozóval. Ugyancsak állami fenntartásba került a megyei egészségügyi holding, amelyhez négy kórház - a nyíregyházi, a mátészalkai, a fehérgyarmat-vásárosnaményi és a nagykállói - tartozik.

A színház a nyíregyházi önkormányzathoz kerül majd. A 118 alkalmazottat foglalkoztató teátrumot eddig a nyíregyházi és a Szabolcs megyei önkormányzat az állami finanszírozást kiegészítve közösen működtette, a költségekhez 51-49 százalék arányban járultak hozzá. Az átvevő nyíregyházi önkormányzat szeretné, ha a kieső, 49 százalék arányú összeget központi forrásból pótolnák, hiszen saját költségvetésében ennek a fedezete nincs meg. Döntés még nincs az ügyben, s ezért húzódik az átadás-átvétel.

A szabolcsi önkormányzat a több mint 302 millió forint költségvetési főösszeget a közgyűlésnek és hivatalának a működtetésére, személyi és dologi kiadásokra fordítja az idén. Beruházási, felújítási, felhalmozási és tőke jellegű kiadásokat nem tervezhettek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában