Helyi közélet

2012.02.07. 13:03

Mit tartsunk magunknál, ha autóval indulunk el télen?

A kérdésre az egyik legrutinosabb járművezető, és a polgárőrség szóvivője Bordás Béla adott tanácsokat autóstársainak.

A kérdésre az egyik legrutinosabb járművezető, és a polgárőrség szóvivője Bordás Béla adott tanácsokat autóstársainak.Fontos, hogy indulás előtt megbízható járművel vágjunk neki az útnak. Ezért célszerű ellenőrizni az ablakmosó folyadékot, nehogy víz legyen a tartályban, mert az befagy. Amikor kicseréljük fagyálló téli ablakmosóra, jó hosszan nyomjuk az első adagot a szélvédőre, hogy a rendszerben csak fagyálló folyadék maradjon!

Ellenőrizzük az akkumulátor töltöttségét  és kapacitását. Nem mindegy, hogy ha elakadunk a hóban, mennyi dőre elég az energiánk. Ez fény és hangjelzés miatt egyaránt fontos. Nézzük meg a hűtőfolyadékot, csak téli fagyállót használjunk. Ezt a benzinkutakon ellenőrzik is kérésre.

Hasznosak lehetnek

A motortér felől haladjunk a csomagtér felé. Legyen velünk láthatósági mellény, vagy méginkább láthatósági kabát. Legyen velünk egy lapát. Nem kell nagy dologra gondolni, a játékboltokban is vehetünk kis méretű, könnyen tárolható, de erős lapátot, ami a frissen esett porhavat könnyen eltávolítja. Ezzel szükség esetén a kocsi alá szorult havat is kiássuk, vagy a kerekeket kiszabadítjuk! Legyen velünk legalább egy jó minőségű lámpa, de lehet több is, az nem árt. Egy hosszú sörtéjű kefe a havat gyorsan lecsapja a kocsiról, és például nem fagy be a zár. A jégkaparóval a szélvédőt gyorsan megtisztítjuk, ha kicsit járatjuk a motort és a keletkező meleg levegővel aládolgozunk a jégrétegnek. Nem árt egy erős vontató kötél sem, mert az árokba csúszó autót a megfoghatja, de egy arra járó autóstárs segíthet kivontatni a hóból.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ezek hasznosak lehetnek, amikor elakadunk a gépkocsival.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában