Helyi közélet

2012.02.17. 13:43

Új vezetőt neveztek ki a baziliták máriapócsi tartományának élére

Nyíregyháza, 2012. február 17., péntek (MTI) - Szántai Miklós Máté bazilita szerzetest nevezték ki a Magyarországi Szent Bazil Rend Máriapócsi Tartományának tartományfőnökévé; a választást megerősítette a Szent Bazil Rend római generálisa és a Keleti Egyházak Kongregációja - tájékoztatta a Hajdúdorogi Egyházmegye pénteken az MTI-t.

Nyíregyháza, 2012. február 17., péntek (MTI) - Szántai Miklós Máté bazilita szerzetest nevezték ki a Magyarországi Szent Bazil Rend Máriapócsi Tartományának tartományfőnökévé; a választást megerősítette a Szent Bazil Rend római generálisa és a Keleti Egyházak Kongregációja - tájékoztatta a Hajdúdorogi Egyházmegye pénteken az MTI-t.A 77 esztendős szerzetest 1960. augusztus 7-én Nyíregyházán szentelte pappá Dudás Miklós, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke; előbb Hajdúböszörménybe helyezte segédlelkésznek, majd Szegedre parókusnak.

Szántai Miklós Máté 1969-től a pécsi szervező-lelkészi teendőket is ellátta, majd 1973-tól az egyházközség parókusa lett; 1993-tól rövid mátészalkai szolgálata után a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ hitoktatója volt közel egy évig, ezután a Budapest-Kispesti Görög Katolikus Egyházközséghez helyezték át.

1996 és 1999 között a nyíregyházi Görög Katolikus Papnevelő Intézet spirituálisaként teljesített szolgálatot, majd 2002-től újra a kispesti egyházközség parókusa lett.

A jelenleg a máriapócsi bazilita monostorban élő szerzetes 1993-ban tett előbb ideiglenes, majd 1996-ban örök fogadalmat Nagy Szent Bazil Rendben.

Az új tartományfőnök Szocska Antal Ábelt váltotta a tisztségben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában