Helyi közélet

2012.04.21. 13:18

A szatmári turizmusra hathat a hajdani kurta kocsma

Tunyogmatolcs - Petőfi hagyományt ápoló delegáció érkezett Budapestről Tunyogmatolcsra, hogy felkeressék a Kurta Kocsma című vers születési helyét, melyet Petőfi Sándor útban Szatmárnémeti felé, 1847-ben írt a községben. Rusz János nyugdíjas biológia-földrajz szakos tanár is a baráti társasággal érkezett a Szamos melletti településre.

Tunyogmatolcs - Petőfi hagyományt ápoló delegáció érkezett Budapestről Tunyogmatolcsra, hogy felkeressék a Kurta Kocsma című vers születési helyét, melyet Petőfi Sándor útban Szatmárnémeti felé, 1847-ben írt a községben. Rusz János nyugdíjas biológia-földrajz szakos tanár is a baráti társasággal érkezett a Szamos melletti településre.– Szerettünk volna találkozni leghíresebb költőnk, forradalmárunk életének egyik legfontosabb gócpontjával, ahol a mindenki által ismert Kurta Kocsma nevezetű költeményét alkotta meg. Megbeszélést folytattunk a község vezetésével, és nem titkolt célunk, hogy az önkormányzatot segítve, pályáztatás útján adjuk vissza a lakóhelynek, s Szatmárnak a történelmi kurta kocsma épületét. A legendás helyszín újbóli megelevenedése katalizátori szerepet tudna betölteni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei turizmusban – mondta el a fővárosban élő pedagógus a baráti társaság távlati tervét. Sajnos, a kocsmát már régen lebontották, és a kompnak is csak a helye van meg, mindössze a 2005-ben átadott mementó, valamint egy faragott tábla emlékeztet az egykori „mitikus” helyszínre.

Történelmi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy Matolcs községhez fűződik a valamikori alkotás, bár Fülpösdaróc, Géberjén és Csenger ugyancsak magáénak vallja azt. Újabb irodalomtörténeti kutatások szintén a matolcsi oldalt hagyják helytállónak, s itt, a Szamoson közlekedő komp segítségével lehetett Petőfi Sándornak és Luby Zsigmondnak utazása során átjutnia Fülpösdarócra, a Luby kastélyba. A társasággal érkezett közös gondolat, elképzelés nemes, mivel e mostani világunkban a turizmus „nem lebecsülendő” ágazataként funkcionálhatna jelenlegi gazdaságunknak. Ráadásul a régi kurta kocsma újraéledő látványa üde színfoltjává válhatna az egész megyének: a Holt-Szamos 185 hektáros horgászparadicsoma, festői környezete, komp melletti sétahajózási lehetősége, s éjszakai nosztalgia zenék, melyek talán életre is keltenék a jól ismert sorok hangulatát, és a szatmári rész emlékekkel teli ösvénye tovább épülhetne (végre) 21. századi fejezetekkel.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában