Helyi közélet

2012.05.06. 12:05

Aki leképezi, bemutatja a varázslatos nagyvilágot

Fehérgyarmat - Május 11-ig lehet megtekinteni Csoma József alkotásait Fehérgyarmaton.

Fehérgyarmat - Május 11-ig lehet megtekinteni Csoma József alkotásait Fehérgyarmaton.Minden alkotó egy kis Isten is egyben – ez a gondolat fogalmazódott meg bennem Csoma József nyíregyházi tanár–festőművész kiállítása kapcsán. Miski Máriának, a fehérgyarmati Móricz Zsigmond könyvtárosának ízes bevezetőjéből megismerhettük a tanár– festő életrajzát is a Városi Galériában.

Eszerint 1976–ban végzett szerszámkészítő szakmunkásként Debrecenben. Később műszaki tervező Tégláson a Hajdúsági Iparművekben. Több diplomával is rendelkezik: pedagógiai népművelés- és rajzszak az Egri Tanárképző Főiskolán, oktatás-informatika, pedagógus tanári diplomával, valamint a Budapesti műszaki Egyetem közoktatás–vezetői oklevelét is bírja. A művész pályára Valkovits Zoltán irányította. A művészi kiteljesedésében a Medgyessy–kör alkotótáborai és annak vezetője, Bíró Lajos segítette. Első egyéni tárlata Rakamazon volt 1990–ben, azóta mintegy harminc kiállítása volt – Lengyelországot is megjárta.

Csoma József tanár, festő fehérgyarmati tárlatán elgondolkodhattunk: a művészi beállítású emberek nagy dilemmája lehet, hogy életükből milyen hányadot töltsenek művészetük beteljesedésére és mennyire legyenek „földönjárók”. Harmóniát kell teremteni, és ezáltal válni sikeres, teljes emberré. Ezt tudja Csoma József is, aki eredeti, termékeny festő, közben családjának élő apa, diákjaiért felelős tanár, és aki mindezek mellett ír, fotózik, és még más munkákat is vállal.

Ezt a sokfajta érdeklődést festményei visszhangozzák. Eredetiségük az autodidakta kezdetből fakad. A színek és formák harmóniában vannak, mindegyik a maga helyén, akár maga a festő. Alkotásait május 11-ig lehet megtekinteni a fehérgyarmati Városi Galériában. 

E. Nagy István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában