Helyi közélet

2012.05.24. 11:32

Eltűnt gyermekek napja

A tanév végén, a nyár közeledtével a gyerekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat. A kalandvágy, a világ felfedezése nagy kihívás számukra, hiszen ezáltal nagyobb arányban válhatnak bűnelkövetővé, illetve áldozattá.

A tanév végén, a nyár közeledtével a gyerekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat. A kalandvágy, a világ felfedezése nagy kihívás számukra, hiszen ezáltal nagyobb arányban válhatnak bűnelkövetővé, illetve áldozattá.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területéről (2011. évi adat) éves szinten 1.967 fő gyermek - és fiatalkorú cselleng. Családból 138 fő, gyermekotthonból 1.829 fő.

A gyerekek közösségre vágynak, s ha ezt nem találják meg az iskolában vagy a családban, akkor saját maguk szervezik azt.

A családból történő eltűnések okai:

a családi helyzet nem stabil,

a szülők részéről túlságosan magas elvárások,

rossz anyagi helyzet,

a szülők túl sokat dolgoznak ezáltal kevesebb figyelmet fordítanak a gyerekre,

a gyermek rossz tanulmányi eredménye,

szerelem,

kalandvágy,

szórakozási lehetőségek.

A gyermekotthonokból történő csellengés fő oka elsősorban ragaszkodás a szülőkhöz, testvérekhez, annak ellenére, hogy a családnak nem áll módjában biztosítani az alapvető életfeltételekhez szükséges ellátást (élelmiszer, tisztálkodás, taníttatás stb.). További okok lehetnek: a kalandvágy, esetleg pénzkereseti lehetőség feltérképezése.

Találkozunk olyan esetekkel, melynek során a fiatalkorúakat különböző ígéretekkel, hatalmas kereseti lehetőség reményében külföldre viszik dolgozni és csak ott szembesülnek azzal, hogy valójában eladták őket prostituáltnak.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében széleskörű propaganda munkával igyekszik a rendőrség a fiatalok figyelmét felhívni a rájuk leselkedő veszélyekre. Természetesen ki kell hangsúlyoznunk a szülők és a család szerepét és felelősségét a kiskorúak helyes irányú fejlődésében!

Figyeljünk közösen rájuk, hogy értékes tagjaivá váljanak társadalmunknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában