Helyi közélet

2012.05.03. 15:04

Fogyasztóbarát vállalkozás kerestetik!

Nyíregyháza - Május végéig bármely vállalkozás pályázhat a fogyasztóbarát védjegyre.

Nyíregyháza - Május végéig bármely vállalkozás pályázhat a fogyasztóbarát védjegyre.Csütörtök délelőtt a megyeszékhelyre látogatott Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság igazgató-helyettese, valamint dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója. A Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségén megrendezett sajtótájékoztatón a két szakember az NFH által bevezetett „Fogyasztóbarát Vállalkozás ” elnevezésű védjegy bevezetéséről, illetve az Európai Fogyasztói Központ eddigi működéséről adott tájákoztatást.

– Ez a védjegy a már régebb óta életben lévő pozitív lista amolyan továbbfejlesztése. Olyan vállalkozások pályázhatnak, akik betartják az alapvető jogszabályokat, a Békéltető Testülettel együttműködnek, illetve az alapvető akadálymentesítési elvárásoknak eleget tesznek. A pályázat beadása ingyenes, határidő pedig május vége. Nyáron lesz az elbírálás, ősztől pedig már át is vehető a Fogyasztóbarát Vállalkozás elismerés – közölte Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság igazgató-helyettese.

Eztuán dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója vette át a szót. – Ez a központ 2011 január elseje óta végzi a munkáját. Alapvető feladatunk a határon átnyúló panaszok megoldása, a fogyasztók tájékoztatása. A köztünk és a panaszos közti együttműködés ingyenes, segítünk a szerződések lefordításában is. Bár hatósági jogkörünk nincs, eddig közel 10 millió forint összegben érvényesítettük az európai, magyar és más uniós fogyasztók határon átnyúló ügyleteiből eredő vagyoni igényeket. Célunk az alapvető fogyasztói tudatosság növelése – mondta az igazgató, aki hozzátette: telefonon a 06-1-459-48-32-es számon, email-en pedig a www.magyarefk.hu oldalon lehet velük felvenni a kapcsolatot.

Zárásképpen a megyei kormányhivatal részéről Galambos Ildikó igazgató beszélt a hivatal és az NFH kapcsolatáról: – A kormányhivatal célja, hogy továbbra is gyümölcsöző legyen a két szerv közt az együttműködés, ami a fogyasztók elégedettségében mutatkozik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában