Helyi közélet

2012.05.09. 14:14

Kiirtották az akácosát

Nyíregyháza - Durván elbántak Kató Zoltánné akácosával az áramszolgáltató alvállalkozói.

Nyíregyháza - Durván elbántak Kató Zoltánné akácosával az áramszolgáltató alvállalkozói.Kató Zoltánné nyíregyházi telkén 2400 tő akácfa nevelkedett. A közelben azonban magasfeszültségű vezeték húzódik, így az áramszolgáltató arra kötelezte, két méteres körzetben tisztítsa meg a területet. – Sírhatnékom van, szívfacsaró ez a látvány – mondja Kató Zoltánné édesanyja, aki a földre roskadva mutatja, mi történt a Nyírszőlősi úton lévő telkük kertjében.

Ez erdőirtás – mondja már Kató Zoltánné, aki beavat minket a részletekbe is. – Május 7-én, hétfőn felhívtak, hogy itt van a telkünkön egy cég, aki a magasfeszültségű vezetékek alatti fákat írtja, gallyazza és szeretnének itt munkát végezni. Mindezt bárminemű előzetes értesítés nélkül. Mondtam nekik, hogy eszükbe se jusson megpróbálni kivágni a fákat, évek óta itt vannak a növények, soha nem szólt eddig senki, hogy probléma lenne velük. Ráadásul ez nem is egy telek, hanem kettő, két külön tulajjal, két helyrajzi számmal. Ez persze nem érdekelte őket.

Mint ahogy sok minden más sem, bár akkor úgy tűnt sikerül a dolgot rendezni. Másnap reggel felhívtam az E.ON-t, ahol sikerült is megegyeznem Czipár Józseffel, hogy nem lesz erdőirtás, kapunk két hét határidőt, hogy lemetszhessük a fák tetejét. Mindezek után a területgazdával, Kopcsa Tamással is egyeztettem, hogy milyen körülmények között és hogyan kell majd megvalósítani a gallyazást. Itt már kezdődtek a bonyodalmak, a korábban két méteres vezetéktől való távolságot hirtelen öt méteresnek mondták, de a biztonság kedvéért megbeszéltünk egy személyes találkozót délelőttre a telken.

Teljes irtást rendeltek el

De a területgazda nem érkezett egyedül, munkások voltak vele, külföldi rendszámmal, nagy fűrésszel és azt mondták Pécsről jöttek. Ők az E.ON alvállalkozói voltak, akik annak ellenére, hogy ott a fülük hallatára abban maradtunk Kopcsa úrral, hogy kapunk 14 napot, nekiestek a fának. Majd ők jól megmutatják, hogy milyen magasnak kell lennie az akácoknak. Siralmas volt. Mondtam, hogy hagyják abba, ilyen módszerrel lopni szokták a fát, nem metszeni.

Otthagytam őket, kikészültem idegileg. Ráadásul meg is egyeztünk, hogy van két hetünk gondoskodni a fákról. Úgy éreztem, hogy itt ez az öt ember minden áron ki akarja irtani az erdőt, ha már lejöttek Pécsről, ne legyen veszteségük. De mivel pár perce megegyeztünk a Kopcsa úrral, elindultam dolgozni. Útközben rám telefonáltak, hogy mivel én nem fogadtam el az alvállalkozók által megmutatott vágási technikát, semmisnek tekintik a korábbi egyességet és teljes irtást rendelnek el.

Azonnal hívtam az E.ON-t, bementem hozzájuk és leültünk beszélni, ahol ők mondták a magukét, meg se hallották amit én próbáltam mondani – mondja Kató Zoltánné. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az E.ON-t is, az ő álláspontjuk és részletek hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában