Helyi közélet

2012.05.10. 12:40

Mérföldkő a kardiológiai betegek ellátásában

Nyíregyháza - A koszorúér beavatkozásokat már a hét minden napján ügyeleti időben is elvégzik szakemberek a szívkatéteres laborban.

Nyíregyháza - A koszorúér beavatkozásokat már a hét minden napján ügyeleti időben is elvégzik szakemberek a szívkatéteres laborban.– A Jósa András Oktatókórházban ezentúl a hét minden napján és minden órájában elérhető lett a szívkatéteres eljárás, amely azt jelenti, hogy ügyeleti időben is fogadó készek szakembereink az akut szívizom infarktusos betegek azonnali szívkatéterezésére – tájékoztatta lapunkat dr. Polgár Péter kardiológus professzor, a III. belgyógyászat osztályvezető főorvosa. – Szív- és érrendszeri betegségben annyian halnak meg ma Magyarországon, mint amennyi az összes más okokból bekövetkező halálozás együttesen. Évente 60-70 ezer ember veszíti el életét hazánkban különböző szív- és érrendszeri betegség következtében. Ezen belül koszorúér-megbetegedésben, pontosabban az általa okozott infarktusban az elmúlt másfél évtizedben 15 ezerről 7700-ra csökkent az évi infarktus halálozás, ami nagyrészt a szívkatéteres terápiának köszönhető – tette hozzá Polgár Péter.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szív és  érrendszeri megbetegedések aránya, a halálozási mutatók rosszabbak az országos átlagtól, köszönhetően annak, hogy a régió adottságai miatt sokkal többen élnek rossz szociális körülmények között. Azonban az Érközpont és az invazív kardiológia működése óta már számszerűen is tapasztalható, hogy kevesebb infarktuson átesett beteg hal meg. A Jósa András Oktatókórházban négy éve adták át az Érközpontot, ahol a szív és a központi idegrendszer ér eredetű (szívizominfarktus, agyvérzés, agyi trombózis, és a végtagi erek) megbetegedéseinek diagnosztizálását és terápiás eljárásait végzik.

Fontos a megelőzés

– Ma már rendszeresen végezzük a koszorúér katéteres vizsgálatokat és tágítást, valamint a végleges szívritmus szabályozó eszközök beültetését. Évente mintegy 1200 szívkatéterezés, 500 koszorúér tágítás és 200 szív ritmusszabályozó beültetés történik a Jósa András Oktatókórházban – sorolta az adatokat a professzor. A beavatkozások bevezetése mérföldkövet jelent a megye kardiológiai betegeinek ellátásában, lényegesen csökkentve az infarktusos betegek halálozási mutatóját, jelentősen javítva életminőségüket.

Az Érközpontban működő Rizikóambulanciát a magukat egészségesnek érzők is igénybe vehetik, hiszen itt szűrünk, a rizikófaktorokat vesszük számba, és az eredményeknek megfelelő  életmódbeli tanácsadással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel is segítik a szakembereink a hozzánk fordulókat – hívta fel a figyelmet a megelőzés lehetőségére dr. Polgár Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában