Helyi közélet

2012.05.28. 09:45

Több figyelmet a lépnek!

Debrecen - Arról, hogy igazán mi a funkciója, miért van rá szükségünk, erről a köztudatban kevés az információ.

Debrecen - Arról, hogy igazán mi a funkciója, miért van rá szükségünk, erről a köztudatban kevés az információ.A nyugati orvoslás szerint a lép fő feladata a vér szűrése, tárolása és tisztítása. Lebontja és eltávolítja az elhasználódott vörösvértesteket és a bennük lévő vasat újrahasznosítja, de hozzájárul az epe termeléséhez a máj számára. A lépben van a szervezet vész-vértartaléka. Kulcsszerepet játszik az immunrendszer működtetésében: antitesteket termel, amelyek semlegesítik, vagy elhárítják a mérgező baktériumokat és az egyéb külső behatolókat.

A test "akkumulátora"

Az ember fizikai energiaszintjének egyik legmeghatározóbb tényezője az, hogy milyen állapotban van a lépe. Ha a lép gyenge, szinte mindig általános fáradékonyság lép fel. Tehát, ha a működése kívánnivalót hagy maga után, a szervezet fizikai, pszichikai és szellemi szinten energia hiányban kezd szenvedni.

Érzelmi megnyilvánulások

A lép végzi a tápanyagkivonatok bejuttatását a vérbe, ugyancsak a lép feladata a test vérkeringésének szabályozása, arra is ügyel, hogy a vér az érrendszerben maradjon. A lép energiája segít a belső szerveknek, megtartja őket a helyükön, így a lép működési zavarai szervsüllyedésre adnak okot. Sok esetben ugyancsak a lép zavarára vezethető vissza a vérzések egynémely típusai, de krónikus hasmenés és az általános fáradékonyság is.

A lép működési zavarai az érzelmek terén negatív megnyilvánulásokban, csalódottság hangoztatásában, nyafogásban, más emberekbe való csimpaszkodásban válnak láthatóvá.

A döntést is befolyásolja

A kínaiak szerint a lép a „gondolkodás tanyája”, tehát nagyban befolyásolja a gondolkodást, tanulást, koncentrálást és az emlékezést. Amennyiben alacsony az energiája, károsan hat a szellemi erőnkre és rossz koncentrálóképességet, rágódásra való hajlamot, aggodalmaskodást és döntési képtelenséget idéz elő.

 

Ami használ, védi, segíti

Mivel tudjuk megvédeni, erősíteni, egyensúlyban tartani ezt a kicsi, de nagyon fontos szervünket?

 -     főleg a meleg, száraz ételeket részesítsük előnyben

-     használjunk melegítő hatású fűszereket, pl.: fahéj, szerecsendió, gyömbér, koriander, ginzeng

-      jót tesz a lépnek az édesburgonya, yam-gyökér, tök, paszternák, sárgarépa, fehérrépa

-     akinek gyenge a lépe, gondoskodjon a megfelelő mennyiségű és jó minőségű fehérje bevitelről

-     mivel a lép fontos szerepet játszik a vérrel kapcsolatos minden folyamatban, gondoskodnunk kell a jó minőségű   „vérképző ételek” beviteléről. Ilyenek pl.: a cékla, brokkoli, spenót, sóska (klorofilban gazdag táplálékok), sárgabarack, spanyolbab, aduki-bab, kék és zöld alga és moszat, vörös alga, csalán, petrezselyem, vízi torma, tojás, füge, halak (szardínia)

-     a húsételek közismerten jó vérképzők, de kövessük az elvet, natúr állapotút vásároljunk, ne feldolgozottat!

Miktől óvakodjunk?

-     zsíros, mesterségesen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától és a túlzott édesség beviteltől

-     mértéktelenül fogyasztott pörkölt mogyorótól, búzától, élesztőtől, sörtől, kávétól

-     ne fogyasszunk túl sok hideg folyadékot, vagy koncentrált gyümölcslevet, mert gyengítik a lépet.

 

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia

Hol is van?

- A lép kb. fél tenyér méretű és puha testszövetből áll. A mellkas bal oldala alatt helyezkedik el, közvetlenül a gyomor alatt. Ő a nyirokrendszer legnagyobb méretű szerve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában