Helyi közélet

2012.06.11. 12:26

Állami segítség érkezik a nyári étkeztetéshez

Több mint 110 ezer gyermek számára biztosítják a napi egyszeri meleg étkezést a nyári szünetben azok az önkormányzatok, amelyek összesen mintegy 2,4 milliárd forint támogatást kaptak a kormányzat által kiírt pályázaton - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

Több mint 110 ezer gyermek számára biztosítják a napi egyszeri meleg étkezést a nyári szünetben azok az önkormányzatok, amelyek összesen mintegy 2,4 milliárd forint támogatást kaptak a kormányzat által kiírt pályázaton - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

Az önkormányzatok a gyerekek számára csaknem 50 napon át biztosítják az étkezést. A tárca emlékeztetett arra, hogy a támogatás odaítélése a korábbi elvi keretösszeg meghatározása helyett a tavaly átalakított rendszer alapján történik, így mód nyílik a települési önkormányzatok eltérő helyzetének értékelésére, és figyelembe vehető az önerő bevonása is.Közölték, változást jelent az is, hogy az új szabályok alapján felmelegíthető készételt már nem adhatnak a gyerekeknek, továbbá 30 százalékban kötelező a kistermelők vagy mezőgazdasági vállalkozók által a települések 40 kilométeres körzetében megtermelt vagy előállított alapanyagból készített étel biztosítása. A szaktárca szerint a gyermekek így jobb minőségű ételhez juthatnak, ugyanakkor mód nyílik a helyi termelők támogatására, és az elmaradott és munkanélküliséggel sújtott települések is előnyt élvezhetnek.A pályázaton előnyt jelentett, ha az önkormányzatok vállalták, hogy megszervezik a gyermekek felügyeletét, illetve szabadidős programot biztosítanak; ez utóbbit 322 pályázó vállalta. Az előírtnál nagyobb arányú önerő biztosítása is előnyt jelentett, ezzel 27 település élt.

Eperjeske önkormányzata 121 gyerek részére 6534 adag étel elkészítéséhez 2 874 960 forintot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán. Pásztor Gábor polgármester avatott be minket a részletekbe, aki elmondta: a kritériumnak nem biztos, hogy helyben meg tudnak felelni.

– Az élelmeszésvezetővel most is azon tanakodunk, hogy egy vállalkozót vonunk be az ételek elkészítésébe, mert Eperjeskén nem tudjuk biztosítani a helyi 30%-os élelmiszer-alapanyagot. Az önkormányzati földjeinken többféle zöldséget termesztünk, de ezek nagy részét csak ősszel tudjuk betakarítani. A borsónkból még lehet valami, de ha az időjárás ilyen szeszélyes, nem biztos, hogy nem veri el az eső vagy egy nagyobb vihar – tájékoztatott a polgármester, aki hozzátette, hogy szerinte több önkormányzat is „külsős” bevonására kényszerülhet.

Mindent helyben

Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk a tarpai mintagazdaság beindulásáról, melyen dr. Czomba Sándor foglalkoztatásügyi államtitkár is részt vett. Ennek a programnak is köszönhető az, hogy Tarpán igyekeznek mindent helyben megoldani.

– A pályázat szabályai egyértelmű kereteket adnak, és mi igyekszünk természetesen megfelelni ezeknek. Számításaink szerint 440 forint jut majd egy gyerek nyári étkeztetésére, amiből ha levesszük a rezsit, akkor körülbelül 300 forintra jön ki az egy főre eső alapanyagköltség. Mi teljes mértékben a helyben előállított élelmiszerekre építünk, így a nemrégiben indult mintagazdaságunkra jelentős szerep hárul majd. Szakmai felügyeletet is vállaltunk a gyerekeke részére ötvennégy napon át, illetve 10%-os önerőt biztosítottunk a pályázathoz – taglalta a tarpai önkormányzat álláspontját Vassné Szűcs Róza jegyző, akik 160 gyerek étkeztetésére 3 801 600 forintot nyertek.

A nyertes települések

0-1 millió forint: Balsa, Benk, Beregdaróc, Beregsurány, Csengersima, Darnó, Fülpösdaróc, Jármi, Kisszekeres, Komlódtótfalu, Levelek, Mánd, Mátyus, Nyírkércs, Nyírlövő, Nyírpazony, Ömböly, Pátyod, Rozsály, Szabolcsbáka, Szamosbecs, Szamosújlak, Tiszakanyár, Tivadar, Túristvándi, Ura, Záhony, Zsurk

1-3 millió forint: Anarcs, Barabás, Bátorliget, Berkesz, Besenyőd, Beszterec, Biri, Cégénydányád, Csaholc, Császló, Csegöld, Csengerújfalu, Eperjeske, Gávavencsellő, Gégény, Gelénes, Gemzse, Gulács, Hermánszeg, Jánd, Jánkmajtis, Kállósemjén, Kálmánháza, Kék, Kékcse, Kisar, Kömörő, Laskod, Lónya, Lövőpetri, Magosliget, Márokpapi, Mezőladány, Nagyar, Nagyszekeres, Nagyvarsány, Nyírbogát, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyíribrony, Nyírjákó, Nyírmeggyes, Nyírtass, Nyírtét, Nyírvasvári, Ófehértó, Pap, Papos, Petneháza, Pócspetri, Ramocsaháza, Rohod, Sényő, Szakoly, Szamosangyalos, Szamossályi, Szamostatárfalva, Szorgalmatos, Terem, Tiszabecs, Tiszabercel, Tiszadob, Tiszaszentmárton, Tiszatelek, Túrricse,  Újdombrád, Újkenéz, Uszka, Vámosoroszi, Vasmegyer, Zsarolyán

3-5 millió forint: Botpalád, Csenger, Döge, Érpatak, Geszteréd, Gyulaháza, Hodász, Kemecse, Kispalád, Kótaj, Máriapócs, Nyírbéltek, Nyírmihálydi, Nyírpilis, Penészlek, Rétközberencs, Sonkád, Szatmárcseke, Tarpa, Tiszabezdéd, Tiszamogyorós, Tiszarád

5-10 millió forint: Aranyosapáti, Encsencs, Ibrány, Kántorjánosi, Mándok, Nagyhalász, Nyírlugos, Pátroha, Piricse, Tornyospálca, Tuzsér, Újfehértó

10-35 millió forint: Bököny, Dombrád, Nagyecsed, Nyírbátor, Nyíregyháza, Tiszavasvári

30 millió forint támogatás Nyíregyházának

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 25 százaléka után, azaz 1292 fő gyermek után igényelt támogatást. Az igényelt támogatás összege 30 millió forint. Városunk a pályázott teljes összeget elnyerte, így június 25-től augusztus 31-ig munkanapokon legalább 1292 fő gyermek részére biztosítunk napi egyszeri meleg ételt – tájékoztatta lapunkat dr. Krizsai Anita, a Szociális Osztály osztályvezetője.

Vásárosnamény nem pályázott

A záhonyi önkormányzat 570 ezer forintot nyert a pályázaton, s ezzel 24 rászoruló gyerek étkeztetését oldják meg a nyári szünet ideje alatt. Kissné Balogh Katalin, a gyámhivatal és lakossági szolgáltató osztály ügyintézője lapunknak elmondta, a szünidő 54 napján kapnak a gyerekek meleg ebédet, annak a kitételnek pedig, miszerint az ételt harminc százalékban kötelező a kistermelők vagy mezőgazdasági vállalkozók által a települések 40 kilométeres körzetében megtermelt vagy előállított alapanyagból készíteni, egy étteremmel kötött szerződéssel tesznek eleget. – Az egyik helyi étterem kistermelőkkel áll kapcsolatban, s tőlük szerzi be az alapanyagokat, az önkormányzat pedig velük állapodott meg, így tudunk megfelelni a feltételeknek.

A vásárosnaményi önkormányzat nem nyújtott be pályázatot, így aki kéri, annak térítés ellenében főznek.  A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a törvény szerint nyáron is ingyen étkezhetnek, ők jelenleg az óvodásokkal együtt 682-en vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában