Helyi közélet

2012.06.05. 18:50

Külön KRESZ a kórház területén

Nyíregyháza - F.István szerette volna áttolni kerékpárját a kórház területén, de rászóltak.

Nyíregyháza - F.István szerette volna áttolni kerékpárját a kórház területén, de rászóltak.Szerette volna egyik biciklitárolóból a másikba áttolni drótszamarát olvasónk, de rászólt a Jósa András Oktatókórház biztonsági embere, hogy a területen tilos a kerékpározás. Hiába a KRESZ általános szabályozása, a kórháznak saját területén jogában áll a közlekedési rend meghatározása. Így hangzik olvasónk levele: - Nem először kerültem abba a szituációba, hogy a Jósa András Oktató Kórház területére belépve a kerékpárommal ("nem hajtva, hanem tolva") rám szóltak, hogy kerékpárral nem jöhetek be a kórház területére hanem azt tegyem le a porta melletti tárolóba. Én mondtam, hogy nem szándékozom mert nem látogatóba jöttem hanem csak szeretnék átmenni a kórház területén gyalogosan.

Erre azt mondták, hogy nem tehetem mert kerékpárral behajtani tilos. Mondtam, hogy én tolom tehát gyalogos vagyok nem kerékpáros. Azt sem tehetem mert tiltja a parkolási szabályzat. Kérdeztem, hogy hol van kitéve had lássam. Mutatták a kerékpárral behajtani tilos táblát. Nos a KRESZ is engem igazol hiszen gyalogos vagyok, ha tolom.

Évek óta tilos

Vitkai Éva, az Egészségügyi holding sajtószóvivője így kommentálta az esetet: - A Jósa András Oktatókórház területén évek óta tilos közlekedni kerékpárral, motorkerékpárral. Mindeddig ez ellen panasz nem érkezett a kórház vezetéséhez, minden beteglátogató tudomásul vette a korlátozást, amely lényegében a saját biztonságunkat és a betegellátás, beteglátogatás biztonságát szolgálja. A kórháznak a saját területén jogában áll a közlekedési rend KRESZ előírásainak, illetve a biztonságos, balesetmentes közlekedés feltételeinek megfelelő kialakítása és szabályozása, erre vonatkozó tiltó jogszabályi rendelkezés nincs.

A kórház területén jelentős a gyalogosforgalom, illetve jelentős a gépjárműforgalom tekintettel a mentők és betegszállítók forgalmára, illetve jelenleg még behajthatnak a beteget szállítók személygépkocsival (parkolási díj ellenében). A hivatkozó jogszabály azt is kimondja, hogy az utak forgalmának szabályozása az út kezelőjének a feladata. Az út kezelője pedig jelen esetben a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. Nyilvánvaló, hogy a kerékpárral történő behajtás megtiltása, a közlekedés biztonsági szempontok alapján a betegellátás, beteglátogatás biztonságát is szem előtt tartva került szabályozásra.

A bejáratok mellett ezért alakítottunk ki kerékpártárolókat, hogy oda biztonsággal elhelyezhessék a látogatók, dolgozók a kerékpárjaikat. Gyalogosként, áttolva a kerékpárt az egyik bejárattól a másikig, éppen emiatt a szabályozás miatt nem lehetséges. A kórház területe alkalmatlan arra, hogy az amúgy is nehézkes közlekedést (építkezések miatt leszűkített utak, mentőforgalom stb) megterheljük egy átmenő forgalommal - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában