Helyi közélet

2012.06.14. 10:09

Leveleken is felkészültek a strandszezonra

Levelek - Az idén is lesz lehetőség arra, hogy a strandolás idejére könyveket kölcsönözhessenek a vendégek.

Levelek - Az idén is lesz lehetőség arra, hogy a strandolás idejére könyveket kölcsönözhessenek a vendégek.

A hétvégére beharangozott kánikulai időjárás miatt várhatóan megnő majd a leveleki tóstrand forgalma, ám erre nem kell külön felkészülnie az intézménynek, ugyanis már június 1-je óta nyitva van.

– A nyitás előtt három héttel vízmintát vett az ÁNTSZ, s az eredmény – a korábbi évekhez hasonlóan – most is nagyon jó – mondta el érdeklődésünkre a Leveleki-víztározó partján lévő strandot üzemeltető Önkormányzat Levelek Nonprofit Kft. ügyvezetője, Dávida József. – A jó vízminőség a tóba be- és kifolyó IV. számú Máriapócsi-főfolyásnak köszönhető, ugyanis folyamatosan cserélődik a víz. A nyitásra a jegypénztár, a vizesblokk és az öltöző épületét kifestettük, s szeretnénk majd egy újabb vizesblokkot is kialakítani. A vízimentők, a mentőtisztek, a karbantartók is készen állnak arra, hogy biztonságos legyen a strandolás nagyobb létszámú vendégsereg esetén is. Az idén is lesz lehetőség arra, hogy a strandolás idejére könyveket kölcsönözhessenek vendégeink. Az általunk üzemeltetett tócentrumhoz nemcsak a strand, hanem a kemping és egy apartman is tartozik. Már most nagy igény mutatkozik a szálláshelyek iránt, s a Levelekért Ifjúsági Egyesülettel kulturális programokat is szervezünk majd. Reméljük, az időjárás is kedvezni fog a nyáron a strandolóknak, a kirándulóknak.

Ez alapján minősítenek

Hazánkban összesen 255 szabadvízi fürdőhely létezik (ebből néhány még besorolás alatt áll), a jogszabályoknak megfelelő minősítési rendszer szerint kiváló, jó, tűrhető, és kifogásolt minősítést kaphat egy-egy szabad strand – olvasható az ÁNTSZ honlapján.  A fürdővizeket az uniós irányelv szerint négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. Ez egy bonyolult számítási képlet alapján készül el, ami nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata. Az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni. Ezeket az adatokat az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztályának az üzemeltetők megküldik, a főosztály az eredményeket az OKI honlapján (http://oki.antsz.hu) közzéteszi. Van-e megfelelő nagyságú pihenőhely? Tiszta, rendezett-e a partszakasz? Megfelelő-e a füvesítés, parkosítás? Gondoskodtak-e öltözőhelyiségekről, illemhelyekről? Többek között ezekre kíváncsi a hatóság, amikor a kijelölt fürdőhelyeket vizsgálja.

Kijelölt természetes fürdőhelyek listája és minősítése

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fürdőhelyek

Levelek - Tófürdő: jó

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő - Tófürdő: kiváló

Tisza

Dombrád - szabad strand: kifogásolt

Gergelyiugornya - szabad strand: kifogásolt

Ibrány - szabad strand: besorolás alatt

Jánd - szabad strand: kifogásolt

Rakamaz - szabad strand: kifogásolt

Tiszalök - szabad strand: jó

Tivadar - szabad strand: kifogásolt

Tuzsér - szabad strand: besorolás alatt

Holt-Tisza

Tiszadob - Vásárhelyi úti szabad strand: tűrhető

Forrás: Az ÁNSTZ honlapján június 14-én megtalálható adatok alapján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában