Helyi közélet

2012.06.06. 16:48

Milyen lesz az élet az Életfa után?

Nyíregyháza - A közművek kiváltásával az egy fára vetített költségek milliós nagyságrendűek lennének.

Nyíregyháza - A közművek kiváltásával az egy fára vetített költségek milliós nagyságrendűek lennének.Az már eldőlt, hogy a köz tetszését elnyerni képtelen „Életfa” szökőkútnak dőlnie, azaz távoznia kell: a fémből készült, modern stílus jegyeit viselő szerkezet befejezi pályafutását Nyíregyháza főterén, a római katolikus templom előtt, s valahol máshol „szökkenhet újra szárba”. Az viszont még a jövő kérdése, hogy mi lesz helyette?

A Kelet-Magyarország is leközölte azokat a látványterveket, amelyek új színt, új hangulatot és új funkciót adnának a tér érintett részének. Kíváncsiak voltunk lapunk olvasóinak a véleményére, így arra kértük őket: szavazzanak a nekik leginkább tetsző megoldásra. Az eredményt a lap június 2-i számunkban közöltük, de ezzel párhuzamosan komoly civil kezdeményezés is kezdett kibontakozni.

Ültetnék, öntöznék, gondoznák

Abban nagy egyetértés mutatkozott, hogy minél több zöldfelületre, tehát növényre lenne szükség a belvárosban. A Kelet-Magyarország Városvita fórumának tagjai sorra ajánlották fel, hogy saját költségen vásárolnak fát, el is ültetik, és két évig öntözik, gondozzák. Szerkesztőségünk is örömmel csatlakozott ehhez, mert a gesztus mindenképpen nemes, de a kivitelezésben több érintett fél véleménye illetve egyéb szempont is mérvadó.

Lapunk érdeklődése nyomán kiderült: az egyház nyitott a tér átrendezésére, benne a zöldfelület növelésére, ám jogos igényként merült fel, hogy a templom gyönyörű épületét ne takarja el egy olyan fasor, amely 20-30 év alatt hatalmas koronát nevel. A város részéről pedig technikai körülmények adják meg a keretet a parkosításhoz.

Akadályok a felszín alatt

Senki nem ellensége a növényeknek, a parkoknak, de itt valóban több szempont alapján kell dönteni. Ami azonnal meghatározza a lehetőségeket, az a felszín alatt húzódó közműhálózat – közelítette meg a racionalitás oldaláról a lelkes civil kezdeményezést Szikszay Zoltán, a NyírVV Kft. főmérnöke. Szívesen megmutatja bárkinek a közműtérképet, amelyen látszik: szinte nincs egyetlen szabad köbméter föld, ami alkalmas lenne ültetésre. Márpedig egy egészséges fát minimum két köbméteres földlabdával kellene kiültetni, de ekkor még közrejátszik a teljesen leburkolt tér erős visszatükröződése is, ami kétségessé teszi a szigetszerű telepítés sikerét.

Szerencsére a Kossuth teret sok fa borítja, így nem beszélhetünk hiánypótlásról. A templom előtti részen marad a dézsás megoldás: tavasztól őszig kihelyezhetünk leandert vagy más növényt, ami a kellőképpen javíthatja az erre járók közérzetét, növelheti a zöldfelületet – zárja a lehetőségek értékelését Szikszay Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában