Helyi közélet

2012.06.07. 10:53

Tizenötmilliós inkasszó Szakolyban!

Szakoly - Előbb „csak” zárolták, majd egy több mint tizenöt millió forintos inkasszó került a szakolyi önkormányzat folyószámlájára. Ezzel veszélybe kerültek a munkabérek, közüzemi számlák, szociális segélyek kifizetése.

Szakoly - Előbb „csak” zárolták, majd egy több mint tizenöt millió forintos inkasszó került a szakolyi önkormányzat folyószámlájára. Ezzel veszélybe kerültek a munkabérek, közüzemi számlák, szociális segélyek kifizetése.A történtekről és az okokról a polgármestert, Szűcs Gabriellát kérdeztük.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy az inkasszált összeg a település két havi nettó állami normatíváját teszi ki, csak hogy érzékeltessem az arányokat. Az egész azzal kezdődött, hogy évekkel ezelőtt a képviselő-testület tiszteletdíjat szavazott meg magának, de ennek kifizetése nem történt meg 2008 és 2010 között a település megromlott anyagi helyzetére való tekintettel. Ezt a pénzt emelték le most a számlánkról, miután az érintettek jogi útra léptek. Mivel a folyószámlán természetesen nem volt annyi pénz, a pályázati pénzeinkhez is hozzányúltak. Megjegyzem, a jogszabály engedi, hogy a tiszteletdíjáról bárki lemondjon. Én polgármesterként 2010 óta nem veszek fel költségtérítést, pedig megtehetném. Finoman szólva is ellentmondásos a helyi Fidesz-szervezet cselekedete a kormány által hangoztatott politikához képest, miszerint lehetőség szerint mondjanak le az önkormányzati képviselők a tiszteletdíjukról a települések nehéz anyagi helyzete miatt. A szociális segélyeket sem tudtuk kifizetni teljesen, nem tudom mi lesz a település sorsa, bízok a kormány segítségnyújtásában – mondta Szűcs Gabriella.

„Ne minket kiáltsanak ki bűnbaknak!”

Kerecsen József egyike azoknak, akik miután nem tapasztaltak fizetési hajlandóságot az önkormányzattól, a bíróságon követelték tiszteletdíjukat.

A volt szakolyi testületi tag megkeresésünkre egy kérdéssel indított: miért nem tervezték bele a költségvetésbe a képviselői tiszteletdíjakat az érintettek? Miért minket kiáltanak ki bűnbaknak? Mi csak a járandóságunkat akartuk megkapni, aminek jogosságát egyébként Szűcs Gabriella polgármester sem vitatta soha. A tisztánlátás végett: akkor, amikor mi voltunk a képviselő-testület tagjai, Szakolyban semmiféle likviditási probléma nem volt. Akkor meg miért kellett volna lemondanunk a tiszteletdíjunkról? Csendben jegyzem meg, közel kétszázmilliós önhiki-re nyújtott be igényt a település nem is olyan régen. A polgármester azon gondolatára pedig, miszerint a helyi Fidesz-szervezet, aminek egyébként tíz éve elnöke vagyok, a kormány instrukcióival szembemegy a tiszteletdíjak kapcsány, nem is kívánok foglalkozni, hiszen nem vagyunk jelen a mostani testületben, így a felvetésnek semmi alapja – zárta rövidre Kerecsen József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában