Helyi közélet

2012.07.10. 07:58

A legjobbak és a legnagyobbak a VIDOR-on

Nyíregyháza - Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, ebben az évben a korábbiaknál több idő áll a VIDOR Fesztivál színházi versenyprogamjára kíváncsi színházszeretők rendelkezésére: a jegyárusítás már július 16-án elkezdődik.

Nyíregyháza - Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, ebben az évben a korábbiaknál több idő áll a VIDOR Fesztivál színházi versenyprogamjára kíváncsi színházszeretők rendelkezésére: a jegyárusítás már július 16-án elkezdődik.És hogy mindenki a lehető legtöbb információ birtokában vásároljon jegyet az előadásokra, a részletes program is korábban kerül nyilvánosságra, mint ahogy azt megszokhattuk. A nagyszínpadon és a Krúdy Kamarában színre kerülő darabok listája mától olvasható a Móricz Zsigmond Színház honlapján – www.moriczszinhaz.hu –, illetve lapunkban. A programot látva talán nem túlzás azt állítani, hogy az idei az egyik legmagasabb színvonalú színházi versenyprogram, hiszen olyan előadásokat láthat majd a fesztivál közönsége, mint amilyen az elmúlt évad kiemelkedő sikere, a Furcsa pár Gálvölgyi Jánossal és Szervét Tiborral, a számos díjat besöpört Portugal, a fantasztikus színészi teljesítményeket felvonultató A nagy négyes, vagy Jordán Tamás stand-up estje. Színészóriásokból sem lesz hiány: mások mellett Kovács Patríciát, Fullajtár Andreát, Őze Áront, Gáspár Tibort, Lukáts Andort, Mucsi Zoltánt, Benedek Miklóst, Kováts Adélt, Csányi Sándort, Ónodi Esztert és Kern Andrást is láthatja a VIDOR Fesztivál közönsége.

Színházi előadások

A kecskeméti Katona József Színház Csiky Gergely Buborékok című darabját mutatja be Márton Andrással, Sára Bernadettel, Sinkó Lászlóval. Csiky Gergely saját korának ismerőjeként remek karakterekkel, finom humorú darabokkal ajándékozta meg a magyar irodalmat, drámái pedig legkevésbé sem elavultak – ennek ékes bizonyítéka a Buborékok.

A Madách Színház a Furcsa párral érkezik – az évad kiemelkedő sikerével, benne Gálvölgyi János, Szervét Tibor, Laklóth Aladár.

Pintér Béla és Társulata a Kaisers tv, Ungarn című darabot hozza a fesztiválra: a sajátos humorú történet hőse Baráznay Ignácz, a szabadságharc mártírja. Halála után negyven évvel leánya egy transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba, ahol kiderül: apja korántsem volt olyan eszményi, mint ahogy a nemzet emlékezetében élt.

Ugyancsak óriási siker Egressy Zoltán Portugal-ja, melyet a tatabányai Jászai Mari Színház hoz a fesztiválra, s mely azt próbálja kideríteni, hogy vajon rossz helyen születtünk, vagy a többiek rosszak, unalmasak, s alkalmatlanok arra, hogy harmóniát hozzanak az életünkbe?

„A nagy négyes” az Orlai Produkció közönségsikert elért előadása, melyben egy békés művészotthonban élő tenor, basszus, alt és szoprán egy utolsó nagy produkcióra áll össze Molnár Piroska, Benedek Miklós, Vári Éva és Szacsvay László alakításában.

A Radnóti Színház Feydeau Bolha a fülbe című darabjával érkezik, benne Gazsó György, Csányi Sándor, Kováts Adél. A Katona József Színház Virágos Magyarország című darabjának magyaros dallamai, megható és tanulságos története, az operett csillogó világa minden magyar keblet megdobogtat, felhőtlen szórakozást ígérve. A Vígszínház Monoklijának játékos, szenvedélyes jeleneteiben és gyerekpárbeszédeiben ott lüktet Molnár Ferenc örök szerelme, a színház és a századforduló Budapestje, Tahi Tóth Lászlóval, Kern Andrással, Halász Judittal.

A Krúdy Kamarában a Sanyi és Aranka Színház Puccs című előadása azokról a diktált és iránymutató elvekről szól, amit betartat a főnök, és a nagy betartatás közepette pont arra nem jut energiája, hogy ő is betartsa.

A Gólem Színház előadása, a Lefitymálva a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól, rengeteg humorral, a Francia rúdugrás pedig egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú komédia a párkapcsolatokról, a szex titkos szabadkőműveseiről.

A Pinceszínház Bányavirága egy isten háta mögötti kis faluban játszódik, ahol két dolog van: bezárt bánya és házipálinka. Ez utóbbiból mondjuk sok.

A HOPPart Társulat Hajrá Háry-jának kiindulási pontja a Háry János Igazmondó Szabadegyetem és persze sok-sok humor.

Az Orlai Produkciós Iroda Gyógyír északi szélre című darabja lebilincselően szórakoztató darab, megszólít fiatalt, időst, magányost, családost, mindenkit, aki szereti látni mindennapjaink ellenmondásait, emberi útvesztőit.

A Budaörsi Játékszín Művészet című előadása komoly kérdéseket feszeget: ki dönti el, hogy mi érték és mi nem? Milyen rejtett indulatok húzódnak meg a barátok, szerelmek, családtagok között? Ezek a kérdések foglalkoztatják és őrlik fel a három ember kapcsolatát, egészen az izgalmas és elgondolkodtató végkifejletig.

Jordán Tamás elhatározta, hogy csinál egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történetei közé becsempész verseket is – ez lesz az ő VIDOR-estje.

Dumaszínházi fellépők

Augusztus 25.: Hadházi László

Augusztus 26.: Dombóvári István

Augusztus. 27.: Kiss Ádám

Augusztus 28.: Kovács András Péter

Augusztus 29.: Beliczai Balázs

Augusztus 30.: Kőhalmi Zoltán

Augusztus 31.: Szomszédnéni Produkciós Iroda

Ezek is érdekelhetik