Helyi közélet

2012.07.16. 07:50

Érdekességek a mai napról

54 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján a tánc géppuskalábú ír hercege, hiszen ezen a napon született meg Chicago-ban Michael Flatley ír sztepptáncos.

54 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján a tánc géppuskalábú ír hercege, hiszen ezen a napon született meg Chicago-ban Michael Flatley ír sztepptáncos.Szülei Írországból származnak, s mivel az egész család nagyon muzikális volt, Flatley az édesapja kívánságára tanult fuvolázni. Ezt a hangszert később beépítette előadásaiba is. Négy évesen kezdett el táncolni. Nemcsak a szüleitől, hanem a nagymamájától Hannah Ryan-től is tanult, aki abban az időben az ír táncok éltáncosnője volt. Az intenzív edzések eredményeként egyre jobb lett és időközben megnyerte az összes USA-ban indított versenyt. A nagy áttörést az 1983-as turné jelentette a híres sikeres ír együttessel a Chieftains-el (Törzsfőnök). A nagy sikerek után az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál átvezető előadásainak megszervezésével bízták meg, az 5 perces show meghozta azt a népszerűséget, ami után már évekre előre teleírták a naptárat a fellépésekkel. Ma Michael Flatley rendezőként, producerként és koreográfusként dolgozik. A saját show-it mindig Ronan Hardimannal állítja össze. 2005. július 9. óta van úton a Celtic Tiger című show-műsorral. A 2006 decemberre tervezett európai turnét, Flatley szívproblémái miatt lemondták. 2007 márciusában született meg fia.

43 éve ezen a napon kezdődött az az út, amivel az ember ismét történelmet írt. Az Apollo-11 űrhajó Cape Kennedyről a Holdra indult. Az expedíciót azóta is kételyek kísérik, az összeesküvés elméletek kiagyalóinak egyik kedvenc témája. Közép-európai idő szerint 14.32 órakor indult el, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal. 1969.07.20-án, közép-európai idő szerint 21.17 órakor Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Apollo-11 Eagle leszállóegységén a Holdra ért. Július 21-én 2.56 órakor Armstrong lépett elsőként a Hold felszínére, (ekkor hangzott el a szállóige, kis lépés egy embernek, de nagy lépés az emberiségnek) valamivel később követte Aldrin is, aki kitűzte az amerikai zászlót. (Ezt a szokásokkal ellentétben a magyar televízió rendkívüli adásnapon mutatta be) Michael Collins eközben a Hold körül keringett a parancsnoki kabinban. A rakéta indítását és a Holdra szállást mintegy 500 millió ember kísérte figyelemmel. Július 24-én 17.51-kor tért vissza az Apollo-11 űrhajó, és szállt le a Csendes-óceánon. (Ezzel azóta is egyeduralkodó az amerikai űrkutatás, más nemzet nem tudott azóta sem embert eljuttatni a Holdra.)

101 éve megszületett Ginger Rogers amerikai színésznő, táncosnő, Fred Asteire legendás táncpartnere. Virginia Katherine McMath néven született 1911. július 16-án, Independence-ben, Missouri államban. Tizenöt évesen charleston-versenyt nyert, amiben édesanyja lehetőséget látott és turnézni vitte lányát. A Broadwayre eljutva, és a mellékszereplők közül fölkapaszkodott a színlap élére. Nem volt mindig könnyű és erkölcsös az út, egy kollégája szerint Ginger csak akkor mondott nemet, ha nem értette a kérdést. Ártatlan kék szemét és szőkeségét hamarosan felfedezte Hollywood is, a kisebb szerepek után főszerep, majd a megfelelő partner megtalálása után legendává válás következett Fred Astaire oldalán. 1995. április 25-én halt meg, Rancho Mirage-ben. A női emancipáció hívei szokták hangoztatni, hogy Fred Asterie volt a világ legjobb táncosa, Ginger Rogers a partnere ugyanazt táncolta, csak hátrafelé, és magas sarkú cipőben.

62 éve a sporttörténelem legnagyobb tömege gyűlt össze, hogy élőben lássa a foci VB mérkőzését.

A VB döntőt Brazíliában rendezték, ahol majdnem 200 ezer ember nézett egy stadionban sportmérkőzést. A hazai rendezésű futball VB döntőjében a végső győzelemre mindig esélyes hazai csapa ellenfele Uruguay volt. A Maracana gyepén aztán megtörtént a senki által nem remélt csoda.

199.854 ember látta, ahogy a vezetést megszerző és örömmámorban úszó hazaiak ellen Uruguay fordítani tudott, ezzel megszerezve a Rimet kupát. Az elvesztett döntő után sokan öngyilkosok lettek.

67 éve Alamogordoban, Új-Mexikóban végrehajtották az első kísérleti atomrobbantást. A végéhez közeledő II. világháború Európában már lezárult, de a Távol-keleten még tombolt. Az inváziós japán seregeket nagyon nehéz volt az amerikai hadnak szigetről szigetre haladva legyőzni. Ugyanakkor Sztálin gyorsan dobta át harcoló erőit Európából Mandzsúriába, és a japán erőket Mongólia északi részén gyors tempóban gyűrték le. Az amerikai politikusok felismerték, hogy ha nem elég gyorsak, akkor Sztálin nem csak a szárazföldön, de hamarosan a tengeren is területeket foglal el, amit utána vissza nem ad. Ekkor úgy döntöttek, hogy elkészítik az atombombát, és azzal kényszerítik Japánt megadásra. Két anyag látszott erre alkalmasnak, a plutónium és az urán. Úgy döntöttek, mindkét bombát elkészítik. Előbb a Manhattan Project-nek nevezett Plútónium alapú bombát robbantották fel. Augusztus elején mindkettőt ledobták Hiroshima és Nagasaki fölött.

958 éve ezen a napon IX. Leó pápa követe, Umbe bíboros, Bizáncban a Hagia Szophia-templom oltárára helyezte a Kerulláriosz Mihály pátriárkát kiközösítő bullát, ezzel a kereszténység keleti és nyugati egyházra szakadt, Konstantinápoly és Róma központtal.

94 éve Lenin parancsára kivégezték II. Miklóst, az utolsó orosz cárt, valamint feleségét és öt gyereküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában