Helyi közélet

2012.07.16. 07:50

Érdekességek a mai napról

54 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján a tánc géppuskalábú ír hercege, hiszen ezen a napon született meg Chicago-ban Michael Flatley ír sztepptáncos.

54 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján a tánc géppuskalábú ír hercege, hiszen ezen a napon született meg Chicago-ban Michael Flatley ír sztepptáncos.Szülei Írországból származnak, s mivel az egész család nagyon muzikális volt, Flatley az édesapja kívánságára tanult fuvolázni. Ezt a hangszert később beépítette előadásaiba is. Négy évesen kezdett el táncolni. Nemcsak a szüleitől, hanem a nagymamájától Hannah Ryan-től is tanult, aki abban az időben az ír táncok éltáncosnője volt. Az intenzív edzések eredményeként egyre jobb lett és időközben megnyerte az összes USA-ban indított versenyt. A nagy áttörést az 1983-as turné jelentette a híres sikeres ír együttessel a Chieftains-el (Törzsfőnök). A nagy sikerek után az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál átvezető előadásainak megszervezésével bízták meg, az 5 perces show meghozta azt a népszerűséget, ami után már évekre előre teleírták a naptárat a fellépésekkel. Ma Michael Flatley rendezőként, producerként és koreográfusként dolgozik. A saját show-it mindig Ronan Hardimannal állítja össze. 2005. július 9. óta van úton a Celtic Tiger című show-műsorral. A 2006 decemberre tervezett európai turnét, Flatley szívproblémái miatt lemondták. 2007 márciusában született meg fia.

43 éve ezen a napon kezdődött az az út, amivel az ember ismét történelmet írt. Az Apollo-11 űrhajó Cape Kennedyről a Holdra indult. Az expedíciót azóta is kételyek kísérik, az összeesküvés elméletek kiagyalóinak egyik kedvenc témája. Közép-európai idő szerint 14.32 órakor indult el, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal. 1969.07.20-án, közép-európai idő szerint 21.17 órakor Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Apollo-11 Eagle leszállóegységén a Holdra ért. Július 21-én 2.56 órakor Armstrong lépett elsőként a Hold felszínére, (ekkor hangzott el a szállóige, kis lépés egy embernek, de nagy lépés az emberiségnek) valamivel később követte Aldrin is, aki kitűzte az amerikai zászlót. (Ezt a szokásokkal ellentétben a magyar televízió rendkívüli adásnapon mutatta be) Michael Collins eközben a Hold körül keringett a parancsnoki kabinban. A rakéta indítását és a Holdra szállást mintegy 500 millió ember kísérte figyelemmel. Július 24-én 17.51-kor tért vissza az Apollo-11 űrhajó, és szállt le a Csendes-óceánon. (Ezzel azóta is egyeduralkodó az amerikai űrkutatás, más nemzet nem tudott azóta sem embert eljuttatni a Holdra.)

101 éve megszületett Ginger Rogers amerikai színésznő, táncosnő, Fred Asteire legendás táncpartnere. Virginia Katherine McMath néven született 1911. július 16-án, Independence-ben, Missouri államban. Tizenöt évesen charleston-versenyt nyert, amiben édesanyja lehetőséget látott és turnézni vitte lányát. A Broadwayre eljutva, és a mellékszereplők közül fölkapaszkodott a színlap élére. Nem volt mindig könnyű és erkölcsös az út, egy kollégája szerint Ginger csak akkor mondott nemet, ha nem értette a kérdést. Ártatlan kék szemét és szőkeségét hamarosan felfedezte Hollywood is, a kisebb szerepek után főszerep, majd a megfelelő partner megtalálása után legendává válás következett Fred Astaire oldalán. 1995. április 25-én halt meg, Rancho Mirage-ben. A női emancipáció hívei szokták hangoztatni, hogy Fred Asterie volt a világ legjobb táncosa, Ginger Rogers a partnere ugyanazt táncolta, csak hátrafelé, és magas sarkú cipőben.

62 éve a sporttörténelem legnagyobb tömege gyűlt össze, hogy élőben lássa a foci VB mérkőzését.

A VB döntőt Brazíliában rendezték, ahol majdnem 200 ezer ember nézett egy stadionban sportmérkőzést. A hazai rendezésű futball VB döntőjében a végső győzelemre mindig esélyes hazai csapa ellenfele Uruguay volt. A Maracana gyepén aztán megtörtént a senki által nem remélt csoda.

199.854 ember látta, ahogy a vezetést megszerző és örömmámorban úszó hazaiak ellen Uruguay fordítani tudott, ezzel megszerezve a Rimet kupát. Az elvesztett döntő után sokan öngyilkosok lettek.

67 éve Alamogordoban, Új-Mexikóban végrehajtották az első kísérleti atomrobbantást. A végéhez közeledő II. világháború Európában már lezárult, de a Távol-keleten még tombolt. Az inváziós japán seregeket nagyon nehéz volt az amerikai hadnak szigetről szigetre haladva legyőzni. Ugyanakkor Sztálin gyorsan dobta át harcoló erőit Európából Mandzsúriába, és a japán erőket Mongólia északi részén gyors tempóban gyűrték le. Az amerikai politikusok felismerték, hogy ha nem elég gyorsak, akkor Sztálin nem csak a szárazföldön, de hamarosan a tengeren is területeket foglal el, amit utána vissza nem ad. Ekkor úgy döntöttek, hogy elkészítik az atombombát, és azzal kényszerítik Japánt megadásra. Két anyag látszott erre alkalmasnak, a plutónium és az urán. Úgy döntöttek, mindkét bombát elkészítik. Előbb a Manhattan Project-nek nevezett Plútónium alapú bombát robbantották fel. Augusztus elején mindkettőt ledobták Hiroshima és Nagasaki fölött.

958 éve ezen a napon IX. Leó pápa követe, Umbe bíboros, Bizáncban a Hagia Szophia-templom oltárára helyezte a Kerulláriosz Mihály pátriárkát kiközösítő bullát, ezzel a kereszténység keleti és nyugati egyházra szakadt, Konstantinápoly és Róma központtal.

94 éve Lenin parancsára kivégezték II. Miklóst, az utolsó orosz cárt, valamint feleségét és öt gyereküket.

Ezek is érdekelhetik