Helyi közélet

2012.07.30. 15:36

Évtizedek óta ugyanúgy

Nyíregyháza - Nyíregyházán olyan van, ami csak Angliában, a Westsik vetésforgó a kontinens második legöregebb kísérlete.

Nyíregyháza - Nyíregyházán olyan van, ami csak Angliában, a Westsik vetésforgó a kontinens második legöregebb kísérlete.Westsik Vilmosnak 1929-ben 300 évre adtak egy földterületet, hogy ott kutatásokat végezzen. A legenda szerint először nem akart belevágni, de az egyik helybéli megjegyzése után, már csak azért is hozzáfogott. A kísérletek azóta is az eredeti irányelvek mentén haladnak, változatlanul. – Elsősorban a nyírségi homoktalajok hasznosítási lehetőségeivel foglalkozik  nyolcvanöt éves kutatóintézetünk – árulta el dr. Zsombik László a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrum KIT Nyíregyházi Kutatóintézetének igazgatója.

– Kiváló példa erre ez a kísérlet, ahol többféle terményt és vetésforgót alkalmazunk, vizsgálván mely növény a legjobb a talaj termékenysége szempontjából. A kutatásban olyan kuriózumok vesznek részt, mint a csillagfürt, a zabos bükköny, a hagyományos krumpli és a rozs, immáron 83 éve. Európában egyetlenegy olyan kísérlet van, ami az itt fellelhetőtől öregebb – adta tudtunkra a nem mindennapi hírt a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában