Helyi közélet

2012.07.30. 14:08

Lelőtték a kutyákat: a hivatal álláspontja

Nagyvarsány - Mint ahogy arról beszámoltunk, Sebestyén József németjuhászait kilőtték. Megkerestük a hivatalt is, íme az álláspontjuk.

Nagyvarsány - Mint ahogy arról beszámoltunk, Sebestyén József németjuhászait kilőtték. Megkerestük a hivatalt is, íme az álláspontjuk.Füles és Ali, Sebestyén úr kutyáinak története felborzolta a kedélyeket. Mint ismeretes, a két német juhászt szombaton lőtte ki egy helyi férfi. Az üggyel kapcsolatban Fagyas Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetője a következő tájékoztatást adta: – A kutyák elejtésével kapcsolatos olvasói levél nagyon heves érzelmekről, indulatokról árulkodik. Tekintettel arra, hogy az eset pontos, és a jogi következmények tekintetében lényeges körülményeit eljárás még nem tisztázta (pl. jogszerűen, a szükséges engedélyek birtokában tartózkodott-e az elejtő a területen, vadászterületnek minősül-e az eset helyszíne stb.), ezért jelen helyzetben az üggyel kapcsolatosan nyilatkozni nincs lehetőség. A tisztánlátás érdekében azonban az alábbi, vonatkozó jogszabályi előírásokra hívnám fel a figyelmet:

A külterületen a kutyák felügyelet nélküli jelenléte számos okból nem kívánatos: többek között a vadon élő állatokra veszélyt jelentenek, továbbá állat-egészségügyi kockázattal járnak. Ezért egy hatályos jogszabály jogkövetkezményeket fűz ahhoz, ha valaki a vadászterületen a felügyelete alatt álló kutyát póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja (a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012.évi II. törvény 193.§. (1) bekezdés b) pontja – veszélyeztetés kutyával).

A külterületi termőföldek vadászterületnek minősülnek, így bárki – legyen akár az a föld tulajdonosa is - szabálysértést követ el, ha kutyáját e területen póráz nélkül elengedi.

A hatályos jogszabályi előírások a vadállomány védelme érdekében lehetőséget biztosítanak a vadásznak a vadat űző kutya elejtésére, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, továbbá fertőzés továbbterjedése, vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség (a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996.évi LV. törvény 30.§ (3) bekezdés).

Amennyiben az olvasó úgy ítéli meg, hogy a vadász a fenti jogszabályi előírás figyelmen kívül hagyásával, illetve indokolatlanul járt el, a kutyája elpusztítása révén okozott vagyoni kár miatt az illetővel szemben feljelentés megtételére van lehetősége – nyilatkozta. 

Tamásné Berki Bianka rendőr őrmester, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivő- helyettese közleményében tudatta: – Szombat reggel Nagyvarsány külterületén egy rendőr, aki szabadidejében vadászott két német juhász kutyát lőtt le. A rendőrség még aznap az eset tisztázása érdekében megtette a szükséges intézkedéseket, helyszíni szemlét és kihallgatásokat végzett, a későbbiek során pedig az adatok értékeléséhez szakértő bevonása indokolt lehet. Az eljárás lefolyatása a továbbiakban, az illetékes ügyészég hatáskörébe tartozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában