Helyi közélet

2012.08.05. 09:51

Hőség - Az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Budapest, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI) - A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásra is számítani kell.

Budapest, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI) - A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett több megyében heves zivatarokra, felhőszakadásra is számítani kell.Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el.

Az előrejelzés szerint a hét utolsó napján sok lesz a napsütés, a hőmérséklet délután 32, 37, késő este 25, 31 Celsius-fok között alakul. A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában közölte: az ország nagy részén 25-28 fok között, délen, délnyugaton 28 fok felett lehet az átlaghőmérséklet.

Hozzátették: vasárnap döntően az ország északkeleti, északi részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki helyenként zivatar, amelyet néhol jégeső, illetve viharos, óránként 60-85 kilométeres erősségű, de akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is kísérhetnek. Egy-egy felhőszakadás során, több mint 25, de az Északi-középhegység térségében akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

Somogy megyére a várható heves zivatarok miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád, Pest megyére, valamint a főváros területére a várható heves zivatarok mellett a várható felhőszakadás miatt is.

A Balaton nyugati medencéjénél és a Tiszta-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Balaton és Velencei-tó térségében a reggeli órákban az északkeleti szelet nyugaton még egy-egy élénkebb, óránként 35-40 kilométeres sebességű lökés is kísérheti, majd ott is mérséklődik a szél. A déli óráktól délire, majd délnyugatira fordul és fokozatosan ismét megélénkül a szél. Emellett napos, kánikulai meleg idő várható általában kevés felhővel. Zápor, zivatar előfordulásának kicsi az esélye. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül alakul, a késő esti hőmérséklet 28 fok körül várható. A Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában