Helyi közélet

2012.08.27. 17:58

Sikeres emberek - Homonyik Sándor

Nagyecsed - A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan hölgyeket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.

Nagyecsed - A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan hölgyeket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.Az 1960-as években a Beatles együttes különleges zenéje nagyon sok fiatalt elvarázsolt, köztük az akkortájt úgy 12 esztendős, Nagyecseden élő Homonyik Sándort is. Teljesen lenyűgözte a Rock and Roll Music című szám, s attól kezdve már nem is érdekelte más, csak az a zene, amelyet elektromos hangszereken játszottak. Gitározni tanult, s később a gimnáziumban hasonszőrű srácokkal csináltak egy zenekart, és a hétvégi iskolai bulikon már ők játszottak.

Homonyik Sándor 1953-ban született Nagyecseden. A zenével már korán kapcsolatba került, ugyanis zenei tagozatos általános iskolába járt, ahol kötelező volt a hangszertanulás, s szülei a számára a hegedűt választották. Nemigen szeretett hegedűórákra járni, a bátyjával, Csabával szívesebben barangoltak a környékbeli erdőkben, a végtelennek tűnő mezőkön, vagy éppen reggeltől estig rúgták a labdát, s ha az időjárás engedte, naphosszat a Krasznában fürödtek. Az énekórákon viszont olyan zenéket hallgattak, mint Prokofjev: Péter és a farkas, Kodály Zoltán: Háry János, vagy a bécsi klasszikusok. A szülei másképp fogadták, hogy a klasszikus műfajtól a könnyűzene irányába indult el. Édesapja katonaviselt, amolyan szigorú ember volt, nem nagyon örült, hogy fia zenél. Mindig mondogatta, hogy tanuljon valami tisztességes szakmát, mert abból nem lehet megélni! Az édesanyja pont az ellenkezője, szelíd, jólelkű és nagyon muzikális volt, titokban gyűjtögette a pénzt az első hangszerre, erősítőre.

Az első komolyabb szereplési lehetőséget a Pulzus tehetségkutató verseny hozta meg, amelyen előkelő helyezést ért el a debreceni Golf zenekarral. Az utána rendezett gálaműsort látta a Generál együttes két szerzője, Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor, s ők meghívták az egész csapatot zenés darabjukba, a Sztárcsinálók című rockoperába.

– Én, mint a zenekar énekese, kaptam egy eszméletlen nagy szerepet, négy sorom volt és futnom kellett. Persze, később a négysoros szereptől eljutottam komolyabb főszerepekig. Voltam például Kiprios-Jézus a Sztárcsinálókban, Júdás a Jézus Krisztus Szupersztárban és Che Guevara az Evitában. Sok szép emlékem fűződik a színházhoz, párszor voltunk Londonban, jártunk Spanyolországban, végigturnéztuk Nyugat-Németországot, de valahogy mégis visszavágyódtam a zenekaros dolgokhoz – eleveníti fel a színházi éveket. – 1987-ben egy gitárvásárlás során találkoztam Menyhárt Jánossal, aki az akkor még létező V’Moto-Rock együttes gitárosa volt, és azt mondta, írna nekem egy dalt, csak keressek szövegírót hozzá. Rögtön jött az ötlet, hogy ez a szövegíró nem lehet más, csak Miklós Tibor. Rögtön az elsőre megszületett az Álmodj, királylány című dal, amely hatalmas nagy siker lett: megválasztották az év dalának, engem pedig az év férfi énekesének 1989-ben. Közben Menyhárt Jánossal és Vikidál Gyulával készítettem közös albumokat, és a szóló lemezeim is sikeresnek bizonyultak. Olyan slágerek születtek, mint a Légy hű örökre; Mosolyod börtönében; Kóborló szív; Sose búcsúzz el vagy a Sírj.

Szerencsésnek érzi magát

Homonyik Sándor szerencsésnek érzi magát, mert ma is a zenéből él. Külön öröm számára, az országhatárokon túl is ismerik és szeretik a dalait. Még Ausztráliába is eljutott, az idén nyáron pedig Erdélyben koncertezett, ahol a 8–10 éves gyerekek vele együtt énekelték a Sose búcsúzz el című dalát.

– A siker nagyon fontos dolog az ember életében, de van egy másik oldala is. Sokáig vágyik rá az ember, s amikor egyszer megérkezik a siker, hirtelen nem tud vele mit kezdeni és rájön, hogy ez sem leányálom. Azért jó dolog a siker, csak tudni kell vele együtt élni. Az igazi siker szerintem nem az, hogy beszerkesztenek egy-egy televíziós műsorba, hanem az, hogy akár 15–20 év múlva is ugyanolyan szeretettel fogadnak és éneklik a dalokat – mereng el Nagyecsed díszpolgára. – Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni, hogy ez egy velejéig manipulált szakma. Sosem tartoztam az úgynevezett kegyeltek közé, a rádiók, televíziók nem nagyon játsszák a dalaimat, mégis folyamatosan érzem az emberek szeretetét, hívnak rendszeresen napjainkban is.

– A család öröm és felelősség is egyszerre. Három fiam és egy lányom van, büszke vagyok rájuk, igazán jól sikerültek. A világvárosból egy nógrádi falucskába költöztem, madárdalra ébredek, jó levegő és nyugalom vesz körül. Szívesen focizom a gyerekekkel, kirándulok vagy kertészkedem.

– Ha teljesülhetne három kívánságom, a jó tündértől azt kérném: Legyenek végre jó vezetői a nemzetünknek, gyerekeim találják meg majd a boldogságot az életükben, s egy nyugodt sarok jusson nekem öreg- koromra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában