Helyi közélet

2012.08.15. 12:07

Teljesen lelakják a környéket

Nyíregyháza - Patkányok és siklók garázdálkodnak Nyíregyházán a Bor utca egyik házának kertjében.

Nyíregyháza - Patkányok és siklók garázdálkodnak Nyíregyházán a Bor utca egyik házának kertjében.

A Bor utcában akár rend is lehetne és békesség, de sajnos pont az ellenkezője van. Mióta a 28-ból kiköltözött az előző lakó, Margit néni, az ingatlanon és a kerten a káosz és a pusztulás lett úrrá. – Az egyik legszebb volt a néni portája – mondja két fiatal fiú, aki épp arra biciklizett. – Most már nem jó emberek lakják, a kert végében magasabb a gaz, mint én – húzza ki magát az egyik, jó másfél méteres ifjú, hogy szemléltesse is mondandóját.

A dudva csak az egyik baj, de patkányok és méteres siklók is garázdálkodnak, az egyik szomszéd tyúkjait is állandóan meglopják – mondja a másik srác, mi pedig tovább indulunk, hogy saját szemünkkel lássuk mi az igazság. Az ominózus portán lakat lóg, az ablakok résnyire nyitva, hang nem szűrődik ki. Híre ment, hogy ott vagyunk, újabb környékbeli jön elénk és ecseteli a helyzetet.

Iszonyatosan igénytelenek az itteniek, de sajnos semmit sem tehetünk. A szomszédok már mind kikészültek, van aki feljelentette a huszonyolcasokat, de semmi nem történt. Kivéve, hogy másnap a kocsiját savval öntötték le... – meséli, majd azt is hozzáteszi, a hivatalnál is próbáltak már intézkedni, de azt mondták ők tehetetlenek.

A házon belül legalább nyolc gyerek van és ugyanannyi, ha nem több kutya. A nagy melegben borzalmas bűz jön onnan. Az egyik szomszéd azt mesélte, hogy egy fél méteres patkány fulladt a kerti tavába és legalább négy kiló mérget kellett vennie mire eltűntek a rágcsálók a kertjéből. Régen volt itt macska is, amikor aztán megdöglött, csak kihajították az udvarra, hadd rohadjon szét a többi szemét között. Hát emberek ezek – kérdi szomorúan, majd tovább indul a boltba.

Felkerestük a Polgármesteri Hivatalt is a panasszal kapcsolatban, ahol dr. Jármy Judit az alábbi tájékoztatást adta: - A hivatal a következő hatáskörökkel rendelkezik: - Igazgatási és Okmányirodán: növényvédelmi hatóságként - helyszíni szemlét tarthat az ingatlanon és kötelezheti a használóját, hogy gondozza a kertet, vagyis a gyomnövényeket folyamatosan irtsa ki. Ha a kötelezésre nem reagál, bírságolni lehet.

Továbbá az Építésügyi Osztályon: környezetvédelmi hatóságként ellenőrizheti, hogy az ingatlanon a (háztartási és egyéb) hulladékot hogyan kezelik, és kötelezheti az ott lakókat a szabálytalanságok megszüntetésére. Valamint harmadik lehetőségként az Igazgatási és Okmányirodán: amennyiben a lakók valakit a békés birtoklásban zavarnak, ha a zavarás megkezdésétől még egy év nem telt el, kérhetik a birtokháborítás megszüntetését. Ez az eljárás kérelemre indul, az eljárásnak 3000.-ft az illetéke. Ilyen esetben a panaszos és a panaszolt részvételével tárgyalást tartunk, egyezségkötésre törekszünk, amennyiben ez nem lehetséges és a birtokháborítás megállapítható, az eredeti állapot visszaállítására kötelezzük a birtokháborítót.

Közegészségügyi jogszabály tartalmazza, hogy az ingatlan tulajdonosának kell a rágcsálók irtásáról gondoskodni. Erre a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv kötelezheti a lakókat. Az Igazgatási és Okmányirodára a sem tavaly, sem idén nem érkezett a fenti tárgyban bejelentés. A cikk alapján a kollégák helyszíni ellenőrzést fognak tartani a helyszínen, valamint értesítjük az Építésügyi Osztályt is - tájékoztatta lapunkat dr. Jármy Judit, az Igazgatási és Okmányiroda munkatársa.

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában