Helyi közélet

2012.09.12. 17:45

„Nem várunk a sült galambra”

Vaja - Interjú: Tisza Sándorral, Vaja polgármesterével.

Vaja - Interjú: Tisza Sándorral, Vaja polgármesterével.A közel négyezer fős, fiatalos kisvárosban csak egyetlen dolog állandó: a szüntelen fejlődés. A 2009 nyarán kapott városi rang szélesebbre tárta a lehetőségek ajtaját az önkormányzat előtt.

Ötödik ciklusát tölti polgármesterként Vaján. Mivel érdemelte ki a választók töretlen bizalmát?

Tisza Sándor: Rengeteg munkával, sok eredménnyel és nem utolsó sorban azzal, hogy – Arany János sorait idézve – igyekeztem segítőkész, őszinte és céltudatos „ember lenni mindig, minden körülményben”. A nagyapám kisbíró, édesapám hivatalsegéd volt a faluban, mindez szép örökség, de a választási győzelemhez édes kevés. Az elmúlt 18 év ugyanakkor magáért beszél.

Milyen célokat sikerült elérnie az önkormányzatnak ez idő alatt, és milyen tervei vannak még a fiatl(os) kisvárosnak?

Tisza Sándor: Az elmúlt 18 év alatt 1,92 milliárd forinttal lett értékesebb Vaja. Megvalósult a szennyvízberuházás, új óvodát építettünk, bővítettük és felújítottuk a polgármesteri hivatalt, az iskolaépületet és a művelődési házat, valamint folyik az egészséges ivóvíz program a Rákóczi tanyán. Az óvodai és az iskolai napkollektorok segítségével racionalizáltuk az energiafogyasztást, az oktatási intézmény havi gázszámlája azonban még így is 4-5 millió forint egy-egy kemény téli hónapban. Pályázati forrásra, százmilliós nagyságrendű összegre lenne szükség a korszerűsítéshez. Jövőre megépül egy mikrotérségi bölcsőde, erre 150 milliós pályázati támogatást kaptunk, az 5 százalékos önerő pedig rendelkezésre áll. A célunk a családalapítási kedv és a város megtartóerejének növelése, a kivitelezési fázisban pedig a munkahelyteremtés. Terveink között szerepel továbbá a bentlakásos idősek otthona bővítése, felújítása, egy új egészségügyi központ létrehozása, a KMB Iroda, illetve a Rákóczi tanyán lévő közösségi ház rekonstrukciója. Jövőre mindenki tiszta vizet önthet a pohárba, ugyanis Vaja gesztorsága alatt, 13 település összefogásával, 100 százalékos támogatással, 840 millió forintból 2013-ig megtörténik az ivóvízhálózat és az ivóvíztisztító technológiák felújítása. A társulási projekt tartalmazza a régi vízműkutak felújítását, tartalékkutak telepítését, vezetékcserét, valamint a tolózáraknák teljes szerelvénycseréjét. Jövőre tehát a hálózat minden pontján egészséges, arzénmentes ivóvíz folyik majd a csapból!

A média „csapjából” manapság munkanélküliség és a munkamorál okozta nehézségek „folynak”. Vaján mi a helyzet?

Tisza Sándor: Az aktív korú lakosság számához képest tragikus képet mutat az állástalanok aránya. A 670 regisztrált munkanélküli nagy része 50 év feletti, szakképzetlen, tehát nem kell sehová. Olyanok is akadnak, akiknek eszük ágában sincs dolgozni, a sült galambot várják, csakhogy ezek az idők már elmúltak! Havonta 14 milliót fizetünk ki szociális kiadásokra, ennek 20 százalékát az önkormányzat „büdzséjéből”. Az önkormányzat 14 hektáros területén zöldséget termesztünk, ami 20 embernek ad megélhetést. Közmunka keretében mintegy 200 embert foglalkoztat, a fémcsomagoló-eszközgyártó üzem is legalább ennyit, és akkor még nem beszéltem az éticsiga-feldolgozó és konzervüzem, az almafeldolgozó és a fafel-dolgozó működéséről. Az éves adóbevételünk 80 millió forint, ami tekintélyes összeg, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene forintot forintra rakni, és gondosan mérlegelni, mire mennyit költünk, s hogyan lehet az ésszerűség határán belül maradva tovább takarékoskodni.

Név: Tisza Sándor

Születési dátum: 1964

Végzettség: főiskola (építész)

Családi állapot: nős, 2 egyetemista gyermeke van

Hobbi: kirándulás, vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában