Helyi közélet

2012.09.30. 11:13

Keleti platánfát nevezték az Év Fája versenyre

Tunyogmatolcs - Harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek.

Tunyogmatolcs - Harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek.A nevezettekből 13 fát juttatott tovább az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. A Tunyogmatolcson található, körülbelül 120 éves keleti platánfa már nem került be a végső fordulóba. A 28 méter magassággal, valamint 8 méter törzskerülettel rendelkező platanus orientalist (vastag törzsű keleti platánfát) az 1890-es évekbeli folyószabályozásnál ültették el.

– Az 1890-es esztendőkben ültették a platánfát, párhuzamosan építve mellette a zsilipet és gátőrházat is. 1919-ben székely csapatok már a fa árnyékában pihentek meg. A második világháborúban a német és az orosz katonák egyaránt a fa törzsénél kerestek menedéket. A természet itteni élővilága felüdülést jelentett az ide vezérelt veteránoknak. Az 1950-es és 1960-as években járási vezetők, fontos megyei tisztségviselők szintén itt gyűltek össze tanácskozni. Ehhez köthető egy mondatörténet is, amit nagyon sokan ismernek a település lakosai közül - mondta el Somogyi Béla, a Tunyogmatolcsi Helyismereti Kör vezetője. Az 1990-es években előszeretettel majálisoztak itt helyi és környékbeli fiatalok. Olykor szerelmesek kedvenc találkozási helyszíneként szintén meg lehetett említeni. Házasulni kívánó párok szívesen választották a fotózás helyszínéül a platánfa környékét, élővilágát.

Napjainkban ugyancsak kedvelt pihenőhely, ami mellett szálláshelyként is funkcionál, hiszen a gátőrházban bárkinek le lehet táborozni, ha el akar vonulni a világ zajától és pihenésre, aktív feltöltődésre vágyakozik. Itt találkozik a Holt-Szamos és az élő Szamos, s ezáltal természetes élővilága egyedi a környéken. A platánok hatalmas kort képesek megélni, több száz évet is akár, mely évszázadok során óriásivá nőnek. Szerteágazó lombkoronájukon mindig megtalálhatóak a védett, s kevésbé védett madarak sokasága.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában