Helyi közélet

2012.10.03. 13:18

Főzni lehet, mosakodni nem!

Nyíregyháza – Eddig attól féltünk, hogy felrobbanhatunk, most meg reszkethetnénk, hogy le ne égjünk! – röviden ez a summázata egy nyugdíjas lakó szerint mindannak, ami lassan egy hónapja a Északi körút 6. szám alatti társasházban történik.

Nyíregyháza – Eddig attól féltünk, hogy felrobbanhatunk, most meg reszkethetnénk, hogy le ne égjünk! – röviden ez a summázata egy nyugdíjas lakó szerint mindannak, ami lassan egy hónapja a Északi körút 6. szám alatti társasházban történik.– Szeptember 12-én az egyik földszinti lakásban gázszivárgás volt. A tulajdonos értesítette a Tigázt, a hibát elhárították – eleveníti fel az egyre hosszabb és szövevényesebb ügy előzményeit az idős asszony. – Ugyanekkor szóltak a közösképviselőnknek is, ő pedig ad hoc intézkedett. Aznap összehívott egy lakógyűlést, és egy rendelkezésre, valamint a kis légköbméterre, és a nem megfelelő szellőzésre hivatkozva másnap promt leszerelték az összes gázórát a házban. Állítólag mindent oda vezetnek vissza, hogy öt évvel ezelőtt megtörtént az épület teljes hőszigetelése és aki tehette – ez egyéni döntés volt – kicserélhette az ablakokat, s amikor ezek be lettek építve, nem lett a szellőzés megoldva a konyhába és a fürdőszobába, ahol gázbojlert használnak.

– Most derült ki, hogy felújítás utáni műszaki átvétel előtt ki kellett volna hívni a Tigázt is. Az indoklás szerint felül kell vizsgálni a működő kazánokat, mert nagyon sok haláleset történt már a rossz szellőzés miatt. Egy halandó lakos honnan tudja, hogy ezek a rendelkezések élnek? – kérdezi a lakó és rezignáltan megjegyzi: melegvizünk azóta sincs... A lakásonkénti ellenőrzésért és nyomásmérésért a szakember – aki a lakógyűlésen is jelen volt – 10-17 ezer forint közötti összeget kért, annak függvényében, hogy szükség volt e valamilyen „anyag beépítésére”. Az ezt követő biztonsági bemérésért még 6 ezer forintot kellett kifizetni, majd egy Tigázos felülvizsgálatot, valamint a konyhai ablakra a szellőzők felszerelés követően nyolc nap után visszakapták a lakók gázórát.

– De, olyan feltétellel, hogy csak a konyhába a főzés engedélyezett – folytatja a cseppet sem meseszerű történetet a néni. – Kértük, hogy ha lehet, akkor a fürdőszobába is – a konyhaihoz hasonlóan – alakítsák ki szellőzőt, de ezt indoklás nélkül elutasították. Főzni lehet, mosakodni nem! – Megoldási javaslat annyi volt, hogy mindenki szereljen fel villanybojlert. A csaknem 100 ezer forintos ár mellett nem szabad elfelejteni – említi – , hogy ez egy több mint 40 éves épület. Semmi sem garantálja, hogy az akkor beépített alumíniumvezetékek bírnák azt a terhelést, ami ezzel járna. Arra pedig nincs pénzük – a lakók 90 százaléka egyedül élő nyugdíjas –, hogy a biztonságos üzemeltetéshez szükséges felújításokat elvégezzék.

A remény hal meg utoljára

– Eddig attól féltünk, hogy felrobbanhatunk, most meg reszkethetnénk, hogy le ne égjünk! – ismétli szinte szó szerint egy másik lakó szomszédja gondolatait. Az ő helyzetük még érdekesebb: – Olyan vízátfolyós, kéménybekötéses gázbojlerünk van, amelyiknek nincsen őrlángja. Ezt azért vásároltuk, hogy az északi fekvésű fürdőszobába a metsző északi szél az őrlángot se fújhassa el. A bojler úgy van megépítve, ha a gázvezetékrendszerben hiba történik, akkor automatikusan elzár alul és felül egyaránt – szól a pontos tájékoztatás. Mindezek ellenére szeptember 12-én itt is kikötötték a bojlert, be van dugózva, le van plombázva.

– Semmilyen megoldást nem fogad el a Tigáz, csak abban az esetben, ha a műanyag nyílászárót a régi 44 évvel ezelőtti fa ablakokra cseréltetjük ki. Azt sem fogadja el, hogy légbeeresztőt szerelünk az ablakba – hitetlenkedik a nyugdíjas asszony. Mint mondja: vagy visszamennek az őskorba, vagy a modern gázbojlerüket villany váltja fel. – A nyugdíjas agyam nem érti, miért hiszik azt, hogy csak ott szellőztetnek, ahol megmaradt a régi nyílászáró? Nem falaztuk be az ablakot, hanem kicseréltettük! Ilyen alapon a háromnegyed országot le lehet dózerolni, miközben semmilyen rugalmasságot, segítőkészséget nem tapasztalunk a Tigáz részéről!

– Van itt egy tigázos önellentmondás is – mutatja a konyhába lépve az idős hölgy –, hiszen a szintén északi fekvésű konyhában engedélyezték — 13 ezer forintért – beszereltetni a légbeeresztő „kütyüt”, így itt használhatjuk a gáztűzhelyet. A zuhanyban hokedlin a lavór, a konyhában a másfél literes vízforraló. Azzal hordozzák a melegvizet, hogy mosakodni tudjanak. – A XXI. században ez nevetséges, és minden kritikát felülmúl, hogy egy monopolhelyzetben lévő szolgáltató bármit megtehet az emberekkel – jegyzi meg. A lakók összedugták a fejünket és az önkormányzati képviselőhöz fordultak. Az Északi körút 6. kálváriája a közgyűlésen is téma volt, ekkor a polgármester segítséget ígért. Most ebben bíznak, mert mint a lakók mondják, mégiscsak a remény hal meg utoljára.

A Tigáz reagál

– A szóban forgó ingatlanon 20 lakást kellett kizárnunk a csatlakozó vezetéki szivárgás végett szeptember 14-én – kezdte reagálását Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője. – A közös képviselő és a lakók tájékoztatását követően a külső gázszerelő elvégezte a javításokat és a szükséges készülék felülvizsgálatokat. A 20 lakásból 1 lakó nem kérte a visszakapcsolást, 1 lakó műszaki felülvizsgálata kedden megtörtént. A többi 18 lakónál a gázmérőket szeptember 21-24. között felszerelték, azaz a szolgáltatás helyreállt. Szintén sok egyedi gázkészülék lett letiltva, jellemzően a vízmelegítők és a fali fűtők nem megfelelő légellátása miatt, ugyanis a házban időközben sok helyen műanyag nyílászárókat szereltek fel – megváltoztatva a lakásnál az égéshez szükséges frisslevegő ellátást.

– A jelenlegi szabályozás szerint amennyiben a gázkészülék tervezett légellátásában változás következik be, úgy annak tervezését és a légellátás számítását ismételten el kell végeztetni a ma érvényes követelményeknek megfelelően. Ilyen esetekben csak a megfelelő kiviteli tervvel és tervezői nyilatkozattal rendelkező rendszer műszaki felülvizsgálata lehet eredményes, és ezt követően lehet a készüléket üzembe helyezni. Addig a lakó biztonsága érdekében jogi zárral ezen készülékek le vannak tiltva a további üzemeltetésből.

Szakértő is vizsgálja

– Az önkormányzatnak közvetlen ráhatása nincs az ügyre, ezért dr. Kovács Ferenc polgármester egy független szakértőt bízott meg, hogy az önkormányzat nevében eljárva közvetítsen a felek között a gázszolgáltatás mielőbbi visszaállítása érdekében – mondta lapunk megkeresésére Rendes Sándor sajtószővivő. – A szakértő az írásos beszámolóját következő hét elejére készíti el. Ezek után lehet meghatározni azokat a lépéseket, amelyek előremozdíthatják az ügyet. Polgármester úr ez úton is szeretné megerősíteni, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni kívánja az érintett lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában