Helyi közélet

2012.11.08. 08:04

Hőhullám a számlától

Még csak ijesztget bennünket a közelítő tél, a nagy fűtések időszaka még el sem kezdődött, de ha már most a fűtési számlára gondolunk, azonnal melegünk lesz. M. Magyar László jegyzete

Még csak ijesztget bennünket a közelítő tél, a nagy fűtések időszaka még el sem kezdődött, de ha már most a fűtési számlára gondolunk, azonnal melegünk lesz. M. Magyar László jegyzeteAz enyhébb időjárásért imádkozik az is, aki gázzal fűt, s az is, akinek a lakásában központi fűtés van. A forintok megtakarítása érdekében hiába cseréltek sok helyen jobban záródó, modernebb nyílászárókat a családok, hiába kaptak az épületek hőszigeteléseket, az emberek továbbra is azt érzik: alig fűtenek, mégis nagyon pörög a gázóra, alig melegszik fel a távfűtéses lakás, mégis rengeteget kell ráfizetniük, hiba próbálják ésszerűen csavargatni a radiátorokra felszerelt hőszabályzót.

Mennyi bonyodalom forrása ugyanakkor egy-egy ilyen hőszabályzó! A társasházakban élők tudnának mesélni arról, hányszor kaptak hajba a szomszéddal azért, mert a lépcsőházi radiátorokon a hőszabályzót az egyikük feltekerte, a másikuk pedig le. Míg az egyik lakó meleget akart, addig a másik lakó takarékosságra törekedett, hiszen a forintoknak ezernyi helyük lenne. Ráadásul az igazságosság jegyében százalékos költségmegosztás alapján fizetik a távhődíjat a társasházi lakók, emiatt pedig több családnak nem volt érdeke a takarékoskodás, s végül a duplájára nőtt az épületben felhasznált hőmennyiség. Gyakran éppen annak kellett még jobban a zsebébe nyúlnia, aki egyébként mindent elkövetett a fűtésdíj lefaragása érdekében.

Láthatatlanul mindig a társasházi lakók között van Erisz, a viszály istennője, amint megkezdődik a fűtési szezon. Bárcsak tavaszodna már...!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában