Helyi közélet

2013.11.18. 11:02

Októberi tavaszban túráztak a Vay gimnázium nyugdíjasai

Baktalórántháza - Egészségmegőrző, közösségerősítő, tudásgyarapító túrán vettek részt a kirándulók.

Baktalórántháza - Egészségmegőrző, közösségerősítő, tudásgyarapító túrán vettek részt a kirándulók.Október 25-én ezernyi színében pompázott az ősz. A ragyogó napsütés,a kellemes hőmérséklet, a zöld, a sárga, a barna legkülönbözőbb színei egész nap elkísérték a baktalórántházi Vay Ádám középiskola nyugdíjasait, akik egészségmegőrző, közösségerősítő, tudásgyarapító túrán vettek részt.

Első állomásuk Szerencs volt, ahol a Zempléni Múzeum parkjában megcsodálták az őszi szépségüket megmutató fákat, bokrokat, virágokat, majd bemerészkedtek a Rákóczi- várba. Ferku Imre lebilincselő előadásából megismerték a vár történetét és megtekintették a „Rákóczi Zsigmond és kora”, „A képeslap világa”, valamint az „Emlékek a szerencsi csokoládé-gyártás történetéből” című kiállítást. Bepillantottak a szerencsi cukorgyár történetébe, és elidőztek a nemzetközi cukorgyűjtemény vitrineinél is. Nem hagyták ki az egyesület tagjai a szerencsi édességek megízlelését sem.

Templomok, szobrok, földvárak

A ,,kanyargó” Tisza partján elfogyasztott ebéd után a Tokaji-hegyről, a TV torony mellől lenyűgöző kilátás nyílt a tájra. A hatást fokozták a Tiszáról és a borról hallott irodalmi szemelvények, amelyeket Horváth József tárt a közösség elé. Egy közös éneklés után az út Szabolcs községbe vezetett.

A település nevezetességei között a Mudrány-kúria XVIII. századi késő barokk épületének, mennyezeti freskóinak, berendezési tárgyainak, Árpád-kori templomának, a Szent László és Szabolcs vezér szobrának, és a földvárnak a megtekintésével ért véget a VÁGSZI Nyugdíjas Egyesület túrája az októberi tavaszban a Vay iskola és az Esély Európába Alapítvány kuratóriumának támogatásával.

- Barsy Csabáné -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában