Helyi közélet

2014.01.23. 14:29

Földreszállt görögszállási cigányok

Görögszállás - Három éves a Filadelfia Evangélkus Egyházközség szociális földmunka programja.

Görögszállás - Három éves a Filadelfia Evangélkus Egyházközség szociális földmunka programja. A Nyírtelekhez tartozó Görögszálláson élők többsége roma, az evangélikus egyház Györfi Mihály lelkész vezetésével néhány éve cigánymissziót indított a településen. Szociális földprogramba kezdtek, így munkát adva a romák egy részének. Közösségi házat is építettek, melynek falán tábla hirdeti: "Ugorj be hozzánk" Alternatív Közösségi és Foglalkoztatást Elősegítő Centrum, amely az EU és a Magyar Állam együttes támogatásával valósult meg, közel 49 millió forintból. Az alig egy éves épület már eddig is otthont adott felzárkóztató átképzéseknek, de kosárfonó-, fafaragó tanfolyamoknak is.

Munkához szoktatva

Szociális földmunka programját 2011-ben indította a Filadelfia Evangélkus Egyházközség. Nyírtelken 5 hektár szántóföldön, Görögszálláson pedig 0,6 hektár szántón és 900 négyzetméter fóliaházban gazdálkodnak.

- A helyi cigány lakosságból 25-nek a foglalkoztatását teszi lehetővé a mi programunk - kezdi a fóliaház idei termesztési munkálatainak bemutatását a keze alatt dolgozókhoz hasonlóan istenhívő, szakmai vezető, Oláh Csaba. - A program célja többrétű: egyrészt rendszeres napi munkához szoktatni a cigány embereket, másrészt elsajátíttatni velük a zöldség-gyümölcs termesztési ismereteket, harmadrészt a megtermelt, jó minőségű termények értékesítésével bevételhez juttatni a közösséget, jövedelemhez az itt dolgozókat - teszi hozzá a brigád irányítója.

Az elmúlt pár évben a szántóföldről csemege kukorica-, burgonya-, napraforgó-, s egy 1500 négyzetméteres parcelláról málna-, a fólia házból ugyancsak jó minőségű zöldhagyma-, retek-, és uborka termés került a fogyasztók asztalára a filadelfiások szociális földmunka programjában dolgozó cigányok keze alól.

Szamóca az oszlopon

- Megszerették a vevők az általunk termelt zöldségeket, mert nincsenek agyon permetezve - összegzi a görögszállási áru sikerének titkát Rózsa Sándor tanya gondnok, aki nem mellesleg a nyírtelki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is. Ő irányítja az értékesítést és szállítja a termést a nagybanira az egyházközség furgonjával.

Miközben a tanyagondnokot hallgatom, a szemem megakad egy furcsa, fekete oszlop-erdőn a fóliaház túlsó végén.

- Ez egy vadonatúj szamóca termesztési technológia, amit az internetről lestünk el - vezet be a 210 darab fólia harisnyába töltött föld oszlop rengetegébe Oláh Csaba, az oldalukból kandikáló szamóca tövekre irányítva a figyelmet. - Mindegyik tőnek meg kell adni a kívánt tenyészterületet, a kellő nedvességet pedig az oszlopok tetején bekötött öntöző csőből kapják. Egyelőre kísérletezünk, s amire még szükségünk lesz annak megvásárlásáról az egyházfelügyelő intézkedik majd.

Közben megérkezik a heti fizetés. Ahogy a szegényes megélhetéshez tán elegendő pénzüket fölvették a szociális földmunkások, egy kis brigádvezetői bíztatásra már mennek is vissza szerszámaikhoz: Folytatni kell a munkát, hisz sürget az idő. Még le kell fektetni az öntöző csöveket, az elkészített ágyásokba vetni kell a magot. Itt húsvét előtt már piacra kész kell lennie az újhagymának, hónapos reteknek. Aztán, ha minden jól megy jön majd a bevált uborka, s ezévtől a paradicsom és paprika is...

Eredményes munkát, dolgos görögszállási cigányok!

 

A példa adó lelkipásztor

A Nemzetiségekért Díj egyik 2013 évi díjazottja, a szociális földprogramot is elindító, nyírtelki evangélikus lelkipásztor, Győrfi Mihály. A díj átadásakor elhangzott laudációjában egyebek mellett ez áll:

"A Filadelfia Evangélikus Egyházközség lelkipásztoraként hosszú évek óta foglalkozik Görögszállás, Belegrád, Rakamaz és Nagycserkesz településeken élő romák felzárkóztatásával. A társadalomba való beillesztésük, visszavezetésük útján, gyülekezeti összefogással és sikeres pályázatok révén segítenek a mélyszegénységben élő cigányság felemelkedésében.."

 

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában