Helyi közélet

2014.07.14. 14:45

Épül a beregi árapasztó tározó

Kisar, 2014. július 14., hétfő (MTI) - Tizenegy munkaterületen zajlanak a beregi árapasztó tározó építési munkálatai - hangzott el a projekt részeként létrehozott információs iroda és látogatóközpont átadásán, hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban.

Kisar, 2014. július 14., hétfő (MTI) - Tizenegy munkaterületen zajlanak a beregi árapasztó tározó építési munkálatai - hangzott el a projekt részeként létrehozott információs iroda és látogatóközpont átadásán, hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban.

Gál László, a kivitelező konzorcium képviselője elmondta, ahol a szükséges építései engedélyek rendelkezésre állnak, ott már megkezdődött a kivitelezés. Tájékoztatása szerint jelenleg a lónyai fióktározónál a zárógátat építik, az árapasztó területén pedig a töltések és a vízbeeresztő műtárgy alapozása kezdődik a következő napokban.

Emellett ebben a hónapban a töltéseknél kialakítandó kisebb műtárgyak építését is megkezdi a Colas-Alterra Zrt., a Kötiviép B Kft., a Ke-Víz 21 Zrt. és a Hídépítő Speciál Kft. alkotta konzorcium - tette hozzá a szakember.

A több mint 33 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével épülő 60 négyzetkilométeres tározó 19 beregi település árvízi védelmét látja majd el és 58 millió köbméter víz befogadására lesz képes.

Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese az eseményen a program részleteivel kapcsolatban elmondta, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program (VTT) részeként zajló beruházás keretében a Tisza vizének befogadására megépítenek egy másodpercenként 1000 köbméter kapacitású vízbeeresztő műtárgyat Tarpánál és egy vízleeresztőt Jánd térségében, illetve létrehoznak egy fióktározót Lónyánál.

Új építésként megvalósul egy tíz kilométer hosszú vízpótló és egy 33 kilométer hosszú belvízvédelmi csatorna, emellett további több mint 60 kilométeren elvégzik a csatornák kotrását és rekonstrukcióját. A kivitelezési munkálatok várhatóan jövő szeptemberében fejeződnek be - tájékoztatott Kató Sándor.

A beregi tározó megnyitásával a Tisza árvízszintjét - kritikus árvízi helyzetekben - Tivadar és Záhony között mintegy 40-80 centiméterrel lehet apasztani.

Az árvízvédelmi beruházás részeként létrehozott és hétfőn átadott kisari információs iroda és látogatóközpont elsősorban a lakosság és a gazdálkodók tájékoztatását szolgálja. A tározó építésével megváltoznak a terület mezőgazdasági adottságai; az új tájhasználati- és művelési módok megismerésében és elsajátításában a jövőben tájhasználati szakértő segíti a térség érintett gazdálkodóit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában