Helyi közélet

2014.12.03. 12:02

Szentmise a pálinkáért

Újfehértó - A Mikulás mellett földig érő díszruhás pálinka lovagokkal is találkozhatnak Újfehértó lakói december 6-án. Szent Miklós nevéhez ugyanis nemcsak a gyermekek megajándékozása fűződik, hanem ő a pálinka védőszentje is.

Újfehértó - A Mikulás mellett földig érő díszruhás pálinka lovagokkal is találkozhatnak Újfehértó lakói december 6-án. Szent Miklós nevéhez ugyanis nemcsak a gyermekek megajándékozása fűződik, hanem ő a pálinka védőszentje is. A minőségi pálinka népszerűsítése érdekében 2007 óta minden évben ezen a napon ünnepli meg a magyar pálinka napját az éppen tíz évvel ezelőtt megalakult Magyar Pálinka Lovagrend.

– Rendhagyó szentmise lesz a pálinka napja alkalmából az újfehértói görög katolikus temolomban 10 órától, s ezen részt vesz az ünnepséget szervező Magyar Pálinka Lovagrend mellett a megyénkhez kötődő két másik civil szervezet is, a Szabolcsi Pálinka Lovagrend és a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend. A szertartást színesíti pálinkaáldás és ikonszentelés is – tájékoztatta lapunkat az eseményről Juhász Miklós, a házigazda szerepét betöltő érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde marketing igazgatója, majd azt is elárulta, hogyan is egyeztethető össze a hungarikumnak számító nedű a Mikulással és az egyházzal. – Szent Miklósról, mint Mikulásról számos történet kering, de azt, hogy milyen kapcsolat is fűzi ehhez az italhoz, azt már kevesen ismerik. Régen szokás volt az ősi mesterségeknél védőszentet választani, aki megvédi és egyengeti útjukat a munkájuk során. Így lett Szent Miklós püspök a kereskedők, a gyógyszerészek, a tengerészek, az illatszerészek és a pálinkafőzők védőszentje is.

A pálinka szó a 17. században tűnt fel a magyar nyelvben, akkor még gyógyászati célokra használták kizárólag. A későbbiekben terjedt el országosan a pálinkafőzés, amikor a lehullott gyümölcsöt a gazdák elvitték a helyi szeszfőzdébe, aminek eredményeképpen minél erősebb, általában szilvából vagy almából készült pálinka lett. Ahogy teltek az évek, kialakult a pálinkafőzés szakmája is, egyre többen tanulták meg csínját-bínját a mesterségnek, egyre minőségibb lett a pálinka is hazánkban.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. december 3-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában