Helyi közélet

2015.01.08. 18:05

A tanyagondnokok a részletekre is figyelnek

Balkány - Ismét támad a fagy, éjszakánként bizony alaposan lehűl a levegő. A kemény hideget csak fűtött szobában lehet elviselni, azonban az idős, beteg, magukra maradt emberek nem könnyen látják el magukat, gyakran pedig a fa is hiányzik ahhoz, hogy begyújthassanak. Ezekben a napokban megnövekszik úgy a szomszédok, mint a tanyagondnokok felelőssége is. 

Balkány - Ismét támad a fagy, éjszakánként bizony alaposan lehűl a levegő. A kemény hideget csak fűtött szobában lehet elviselni, azonban az idős, beteg, magukra maradt emberek nem könnyen látják el magukat, gyakran pedig a fa is hiányzik ahhoz, hogy begyújthassanak. Ezekben a napokban megnövekszik úgy a szomszédok, mint a tanyagondnokok felelőssége is. A Balkány közigazgatási területéhez tartozó 24 tanya lakóinak mindennapi életét három tanyagondnok – Kékesi József, Néző Ferenc és Czivik János – segíti.

– Amikor beköszöntenek a kemény fagyok, fokozottan figyelünk az egyedül élő személyekre, rendszeresen ellen­őrizzük, hogy milyen körülmények között élnek, van-e tüzelő, nem kell-e tartani a kihűlés veszélyétől – mondta el érdeklődésünkre Kékesi József. – A munkánk során mindegyik tanyára eljutunk, van olyan településrész, ahol háromszor is megfordulunk egy nap, hiszen a gyermekeket reggel visszük iskolába, óvodába, délben az ebédet szállítjuk ki, délután pedig utaztatjuk haza a fiatalokat. Mindezek mellett orvoshoz visszük a betegeket, valamint beszerezzük a gyógyszereket is, vagyis gyakran találkozunk az emberekkel. Bár a tanyán élők igyekeznek felkészülni a télre, előfordul, hogy elfogy a tüzelő. Az ott élők jelzik nekünk, s mi továbbítjuk a problémát az önkormányzatnak, ahonnan hamar megkapják a segítséget. Sokat jelent, hogy mind a hárman közel húsz éve végezzük ezt a munkát, mindenkit személyesen ismerünk, a tanyán élők pedig jól tudják, hogy bármilyen gondjuk is van, hozzánk bizalommal fordulhatnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában