Helyi közélet

2015.01.06. 18:53

Visszatekintő - Leporolta az egykori ügyeket

Mindig úgy nyúlt vissza a régi ügyekhez, hogy ne legyen belőle semmilyen kellemetlenségük a kollégáknak. Húsz évesen – két évvel a szintén nyomozó édesapja halála után – lett rendőr Kovács Lajos, ma már nyugalmazott ezredes, aki éveken át vezette az ORFK kötelékébe tartozó „döglött ügyek” osztályát. Válogatás 2014. legérdekesebb interjúiból.

Mindig úgy nyúlt vissza a régi ügyekhez, hogy ne legyen belőle semmilyen kellemetlenségük a kollégáknak.

Húsz évesen – két évvel a szintén nyomozó édesapja halála után – lett rendőr Kovács Lajos, ma már nyugalmazott ezredes, aki éveken át vezette az ORFK kötelékébe tartozó „döglött ügyek” osztályát. Válogatás 2014. legérdekesebb interjúiból.

Sohasem néztek Önökre ferde szemmel azok a kollégák, akiknek az ügyét megoldották?

Kovács Lajos: Nem, mert mindig sikerült leülnünk egymással egy asztalhoz, megbeszélni a régi dolgokat, hogy is volt, miként is volt. Ötleteket adtak, amit nem volt idejük megcsinálni, végigvinni. Mindig igyekeztem úgy visszanyúlni a régi ügyekhez, nyomozókhoz, hogy ne legyen belőle semmilyen kellemetlenség, ne adjak okot a féltékenykedésre. Erre mindig kínosan ügyeltem.

A móri mészárlás ügyében a bíróság tévesen ítélt el egy férfit, név szerint Kaiser Edét.

Kovács Lajos: Ez így van. Három ember is felismerni vélte őt a móri pénzintézet ajtajában, mint utólag kiderült, hibásan. Kaiser Ede a rendőrség látókörébe akkor került, amikor jelentkezett nálunk egy férfi, aki vádalkut ajánlott az információiért cserébe. Azt állította, hogy neki van egy barátja (a Kaiser Ede, a szerk.), akivel együtt tervezték a móri bank kirablását. Kaiser Edének ugyanis volt egy barátnője Móron, így rendelkezett helyismerettel is. Többször ajánlgatta a kis csapatának, hogy „csinálják meg” a bankot. Ám a vádalkut ajánló férfi végül elállt a balhétól, majd később a lapokban olvasta, hogy kirabolták a bankot és lemészároltak nyolc embert. Biztosra vette, hogy Kaiser Ede keze benne van, ezért jelentkezett a rendőrségen és kérte a vallomásáért a vádalkut. Így került a képbe Kaiser Ede, a kommandósok el is fogták. Ezután jött a szemtanúk téves beazonosítása, amiről már beszéltem. Az már csak hab volt a tortán, hogy a móri bankrablás után ez a Kaiser Ede új kocsit vett, megadta a tartozásait is. Két hónappal a mészárlás után előzetesbe is került. A gyilkosságok elkövetése alól ugyan felmentették, de egyéb stiklijei miatt a rács mögött van a mai napig.

A nyomozásáról könyvet írt, melyben kritikus szemmel emlékszik vissza az akkor történtekre.

Kovács Lajos: A könyvben igyekeztem fényezni a rendőröknek azt a csoportját, akik kételkedtek Kaiser Ede bűnösségében. Azonban itt nincs olyan, hogy én kételkedem, a főnököm nem kételkedik, és akkor most kinek van igaza. A rendőrségen mindig a főnöknek van igaza. Lehet kételkedni, de dönteni a főnök fog. Az ügyészség szerint a vádemelés megállta a helyét, a bíróság pedig elítélte Kaiser Edét. Ha kicsit mélyebbre megyek, felmerül a kérdés: hol követett el hibákat a rendőrség? Hogy ismerhette fel három tanú is tévesen Kaiser Edét? Azok hibáztak, akik a felismertetést végezték? Szerintem a rendőrségé a legnagyobb sár ebben a kudarcban. Sokan azt hiszik, hogy a könyv miatt kellett távoznom, holott a megjelenés csak egybeesett a rám érvényes kötelező nyugdíjkorhatárral. Nincs összefüggés, egyszerűen csak lejárt az időm…

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában